Demarin: Upravno vijeće Kamenjaka smijenjeno zbog niz nepravilnosti i grešaka

0

Na sjednici Općinskog vijeća Medulina, održanoj 3. prosinca, smijenjeni su članovi Upravnog vijeća Kamenjaka. Prema mišljenju oporbenog vijećnika Emila Jukopile, to je učinjeno „suprotno proceduri koju predviđa Statut ustanove i bez valjanog obrazloženja“.

„Možda je u prvi mah slabije upućenim građanima teško shvatiti zašto se događa sve ovo s Kamenjakom, i to u godini kada ustanova ostvaruje dobre poslovne rezultate i promovira jug istarskog poluotoka kao svjetski poznati brend. Na dušu Upravnom vijeću i ravnatelju Kamenjaka stavlja se procedura nabavke istarskih goveda, pepeljara i kemijskih WC-a, a spočitavaju im se i tobože veliki propusti kao što je kašnjenje u izradi plana godišnjih odmora. Da nije tragično, bilo bi smiješno“, rekao je Jukopila nakon sjednice Općinskog vijeća.

Jukopila smatra da je načelnik Buić „ljut jer Kamenjak uspješno posluje, a da za to nije osobito zaslužan ni on, ni njegovi podobnici, ali ni jedna druga politička opcija, već stručni, kreativni ljudi i mještani koji im u tome pomažu“.

„Umjesto da troši vrijeme i snagu na kadroviranje u Općini i javnim poduzećima, općinskoj bi vlasti bilo pametnije da ovo kratko vrijeme, koliko je preostalo do izbora, pokuša ostvariti barem dio predizbornih obećanja oko kanalizacije, sportskih dvorana, lokalnih cesta... Na računu Općine Medulin ovih dana leži neiskorišteno preko 10 milijuna kuna“, rekao je Jukopila.

Odgovor zamjenika načelnika

Odgovorio mu je zamjenik načelnika Damir Demarin, ali je najprije naglasio da je na 34. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 3. prosinca, doneseno niz važnih odluka za Općinu Medulin, ali su nažalost pale u drugi plan jer je naglasak cijele sjednice bio na smjeni članova Upravnog vijeća Javne ustanove Kamenjak.

„Naša je tužna stvarnost da političari stavljaju politiku ispred svega pa čak i svojih dužnosti kao općinskih vijećnika. Naša je dužnost raditi u interesu građana i provoditi sve mjere u poštivanju zakona, a mnogi to često zaboravljaju. Emil Jukopila stalno proziva sve političke opcije, osim vlastite, za nelegalan i netransparentan rad i donošenje odluka bez ikakvog obrazloženja. Na Općinskom vijeću su po svim točkama iznesena obrazloženja i argumenti, pogotovo vezano za točku smjene članova upravnog vijeća JU Kamenjak“, rekao je Demarin, te potom objasnio da su toj ustanovi uočene nepravilnosti i greške koje se kontinuirano ponavljaju već niz godina i prijašnji saziv Upravnog vijeća nije poduzimao ništa da se te greške isprave.

„Upravno vijeće, kao tijelo koje upravlja ustanovom u ime osnivača, odnosno Općine Medulin, nije primjereno upravljalo ustanovom i glavna je zamjerka njihova pasivnost, odnosno ono što nisu učinili, a morali su. Radi toga su vijećnici Općinskog vijeća odlučili delegirati druge osobe na ta mjesta kao što je i njihovo pravo, poštivajući naravno sve relevantne akte ustanove i zakone. Pri tome niti jedna politička opcija u općini nije sazivala press konferencije kako bi skupljala predizborne bodove na tuđim greškama i problemima, nego se pristupilo rješavanju problema na legitiman način koji najmanje škodi ugledu Javne ustanove Kamenjak i cijele Općine Medulin“, kazao je Demarin.

Demarin je također podsjetio da kad je Iveša izravno iz Općinskog vijeća, kao predstavnik liste Emila Jukopile, izabran za ravnatelja Kamenjaka, onda to nije imalo ikakvih političkih konotacija?

„Tada su kriteriji bili drukčiji? Općinski vijećnici su dali ravnatelju i Upravnom vijeću priliku tri godine da se afirmiraju, ali u navedenom periodu nisu uspjeli ispuniti svoju obavezu i to je sva priča. Da se pravimo da ne vidimo očite probleme koji postoje u nepoštivanju službenih akata ustanove i drugih naloga osnivača, onda bismo, kršili ne samo zakon nego i osnovne dužnosti koje su nam povjerene od naših birača. A da su navedeni postupci čisto političke prirode, onda bi bili realizirani još prije tri godine.

Dobro poslovanje zbog visoke cijene ulaznica

Naravno da nije sve crno ili bijelo i na samom smo vijeću izjavili da je učinjeno dobrih stvari ponajviše na promociji Kamenjaka, ali postoji i druga strana vage koja je u ovom slučaju prevagnula. Kamenjak je imao najbolju poslovnu godinu ikada, ali je isto tako imao i najvišu cijenu ulaznica do sada. Ako tako kvalitetno i stabilno posluje, onda možda nema potrebe ostalim mještanima van Premanture naplaćivati ulaz? O toj točci nažalost nismo nikad imali mogućnosti razgovarati na Općinskom vijeću jer od Kamenjaka niti nakon višestrukih upita nismo dobili odgovor što bi to uopće značilo za poslovanje ustanove. S druge strane, ako se osvrnemo na prozivke da mi kao opcija na vlasti „zapošljavamo podobnike“ moramo naglasiti i činjenicu da je u ustanovi 2009. godine izdvojeno oko 500.000,00 kuna, a u tekućoj godini su u planu rashodi za zaposlene u visini od 1.470.000,00 – porast od preko 150% u 3 godine!? Takvi podaci se ne zlorabe u političkoj svakodnevnici, iako bi mogli u čisto predizborne svrhe, jer stvarno ne postoji namjera da se blati ugled JU Kamenjak i inscenira još jedan „slučaj“ u Općinu Medulin“, rekao je Demarin.

Zamjenik načelnika drži da upravljanje javnom ustanovom Kamenjak podrazumijeva velike ovlasti, ali i veliku odgovornost prema mještanima, prema prirodi, ali najviše prema budućim naraštajima.

„Neki važni problemi nisu riješeni: prometne gužve u naselju i na rampama, loša organizacija posla radi koje je došlo do pronevjere znatne količine novca, nabavke bez suglasnosti nadležnih tijela, nepoštivanje službenih akata ustanove, nepoštivanje zakona o radu i nepoštivanje samog osnivača su činjenice koje je vijećnik, dr. Zoričić, nazvao gubitkom kontrole u kreativnom procesu, ali nažalost je to ipak potrebno nazvati malo ozbiljnijim nazivom. Za puno manje propuste su ti isti vijećnici pozivali na ostavke tijekom Općinskog vijeća, ali se očito stavovi mijenjaju ovisno o kontekstu. Kad ovakvi problemi prestaju biti iznimka nego pomalo postaju pravilo, nema više dovoljno velikog „političkog  tepiha“ pod koji se mogu sakriti i potrebno ih je riješiti“, zaključio je zamjenik načelnika Damir Demarin. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa