Pazin: Nema koncesionara za plakatiranje, a plakata ima posvuda

0
Plakati na mjestu na kojem nije predviđeno njihovo postavljanje
Plakati na mjestu na kojem nije predviđeno njihovo postavljanje

Na sjednici gradskog vijeća Grada Pazina, održanoj 22. studenog, donijeta je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima na području Grada Pazina. Jedna od promjena te odluke odnosi se na komunalnu djelatnost oglašavanja i plakatiranja.

"Tijekom 2012. godine raspisan je javni natječaj za obavljanje navedene djelatnosti, na koji se nitko nije javio, a razgovorima sa potencijalnim natjecateljima utvrđena je mala financijska izdašnost navedene koncesije i da zato nema zainteresiranih", stoji u obrazloženju predložene izmjene. Naime, procijenjena vrijednost navedene komunalne djelatnosti je 5000 kuna, a sama objava obavijesti o javnom natječaju u Narodnim novinama košta 4500 kuna.

Ponukani Odlukom s jedne strane i činjenicom da su plakati zalijepljeni i na mjestima koja za to nisu predviđena, uputili smo upit u Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina o mjestima i načinu plakatiranja na području Grada.

Iz Upravnog odjela kazali su nam kako će se upravo zbog nemogućnosti pronalaženja koncesionara, poslovi oglašavanja i plakatiranja prenijeti na trgovačko društvo Usluga d.o.o. iz Pazina.

Na pitanje o tome koja su mjesta predviđena za plakatiranje, tko plakatiranje kontrolira i kakve su sankcije, iz Grada su nam odgovorili kako su Odlukom o uvjetima i naknadama za postavljanje privremenih objekata i reklamnih predmeta utvrđeni uvjeti i naknade za postavljanje reklamnih predmeta na području Grada Pazina.

Jedan od stupova na kojem je dopušteno postavljanje plakata
Jedan od stupova na kojem je dopušteno postavljanje plakata
Neslužbeni popis mjesta za plakatiranje duži od službenog

Na temelju te Odluke, Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo donosi rješenja kojim određuje uvjete i naknade za postavljanje plakata i to na sljedećim lokacijama: oglasni stup na križanju Šetališta pazinske gimnazije i ulice Jurja Dobrile, oglasni stup na autobusnom kolodvoru prema ulici H. N. Preporoda, oglasni stup u ulici 25. rujna kod gradskog sata, oglasni stup na Trgu Slobode u Pazinu,oglasne plohe na autobusnom kolodvoru u Pazinu i oglasna ploča na pročelju zgrade u ulici 43. istarske divizije.

Onima koji postavljaju plakate, popis je, očito, poprilično duži. Plakati su polijepljeni na stupove vijadukta i nadvožnjaka Istarskog ipsilona, na poleđine prometnih znakova u centru grada, odnosno na svako vidljivo mjesto gdje lijepljenje, očito bez posljedica, moguće.

Bit će nadasve zanimljivo vidjeti, u nadolazeće predizborno vrijeme, koji će političari gdje biti polijepljeni i tko će se držati reda, a tko ne.

Što se kontrole tiče, nadzor nad postavljanjem vrši upravo Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo putem komunalnog redara. "U slučajevima kada se privremeni i reklamni predmeti postavljaju bez rješenja Upravnog odjela, komunalni redar će provesti postupak sukladno odredbama o komunalnom redu", stoji u odgovoru Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina.  (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa