U petak u pulskom Circolu koncert u čast Sergiju Endrigu

0
Fabrizio Radin, Vladimir Torbica, Edi Cukerić i Mauricio Ferlin
Fabrizio Radin, Vladimir Torbica, Edi Cukerić i Mauricio Ferlin

Pulski su se glazbenici okupili i snimili dvostruki CD „1947. – Hommage Segiju Endrigu“ kako bi odali počast tom Puljaninu svjetskoga glasa.

Prigodni koncert 7. prosinca u pulskoj Zajednici Talijana, Circolu, bit će ujedno promocija CD-a Endrigovih skladbi.

O projektu započetom još 2005. godine, prije Endrigeove smrti, na konferenciji za medije 4. prosinca govorili su pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, predsjednik pulske Zajednice Talijana i dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin te producenti Edi Cukerić i Mauricio Ferlin.

„Za izdanje CD-a s 30 glazbenih brojeva zaslužni su producenti Cukerić i Ferlin, Istarska županija, Grad Pula, Zajednica Talijana i Talijanska unija“, rekao je Radin ne skrivajući zadovoljstvo ostvarenjem velikog projekta. Zahvalio se svima koji su za taj nosač zvuka dali svoj glas, iako nisu svi profesionalni pjevači.

„Htjeli smo napraviti novi album s Endrigeom na kojem bi sudjelovali Puljani. U međuvremenu je on preminuo te smo tek dvije godine poslije nastavili s njegovom realizacijom, želeći mu na taj način odati počast“, rekao je Cukerić naglasivši da se Endriegeu ideja jako svidjela te se zbog njezine realizacije namjeravao vratiti u Pulu.

Kako je rekao Cukerić, krug suradnika se širio te ih je u konačnici na albumu radilo gotovo 200, što pjevača, performera, plesača, uličnih zabavljača i drugih kulturnih umjetnika,  profesionalaca, ali i amatera. 31. skladba na albumu je ona u interpretaciji samog Endrigea, iz sedamdesetih godina, Kud plovi ovaj brod, koju je ustupila Croatia Records. Pjesmu je pod pseudonimom Luka Juras za Endrigea napisao Arsen Dedić.

Album je sniman u pulskom Studiju Partyzan u Rojcu, a sviraju Leon Brenko, Davor Milovan i Marco Quarantotto. Jedini ne – Puljani koji sudjeluju na albumu su Massimo i Arsen Dedić, a uz njih su tu i mnoga druga imena poput Tamare Obrovac, East Rodea, Franka Krajcara i Indivije, Tatiane i Maura Giorgija, Jadranke Đokić i Milana Rakovca, Livia Morosina, Gustafa, Magdalene i Helene Vodopija, Nenada Sinkauza, Matije Ferlina i mnogih drugih.

Mauricio Ferlin zadužen je za dizajn plakata, odnosno omota CD-a, a 1947 godina iz naslova je, kako je rekao, ime pjesme koju je Endrigo posvetio Puli u kojoj je rođen i u kojoj je umro.

Torbica je istaknuo da je te godine veliki egzodus iz Pule obilježio grad, no Endrigo je to kroz svoje pjesme uspio pretvoriti u nešto dobro. „Drago mi je da neka druga generacija Puležana to prepoznala i na ovaj način obilježila“, izjavio je Torbica.

Koncert je besplatan, a kako bi ga vidjeli svi zainteresirani, i na terasi Circola kao i u kafiću, bit će postavljeni video zidovi. Program vode Sonja Marušić i Alfredo Kocijančić, a sve će biti dvojezično, u duhu njegovih pjesama. (Tekst i foto: Paola Albertini)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa