Pazinski proračun srezan za 24 posto

0
Renato Krulčić, Stanko Mališa i Maja Stranić Grah
Renato Krulčić, Stanko Mališa i Maja Stranić Grah

"Grad Pazin sa svojim redovitim prihodima, nažalost, može samo životariti", rekla je Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina, na sjednici pazinskog gradskog vijeća 22. studenoga. Ta je rečenica ujedno bila potvrda izjave HDZ-ovog vijećnika Stanka Mališe.

Naime, Mališa je u raspravi o rebalansu proračuna za 2012. godinu naglasio kako bi se, kad Grad ne bi imao što prodati i kad ne bi imao prihoda "sa strane", proračun tada sveo na 45 milijuna realnih prihoda. "S obzirom da su rashodi poslovanja 46,7 milijuna, već tu bi ostvarili proračunski manjak, dakle došli bi u pitanje materijalni troškovi i plaće", kazao je Mališa. On je nadalje napomenuo kako Grad redovnim prihodima zapravo ne može ni planirati, ni ostvarivati nikakve investicije.

"Jedini način za investicije su pronalazak sredstava u državnom ili županijskim proračunu, preko fondova ili na nekom četvrtom  mjestu", odgovorila je pročelnica Maja Stranić Grah, potvrdivši time Mališine tvrdnje.

"S obzirom da znamo da je to jedini način mi se kandidiramo na sve izvore sredstava koji su nam dostupni i za koje znamo te sukladno tome i planiramo i prihode i rashode", kazala je Stranić Grah. "Kamo sreće da se svi ti prihodi i rashodi od investicija ostvare, no znamo da u nekim programima sredstva dobijemo, a u nekima ne", dodala je.

Aktualni proračun smanjen je za 24%, odnosno za 17,5 milijuna što je prema riječima pročelnice, veliko smanjenje, no tome su, prema njenim riječima, prvenstveno kriva negativna makroekonomska kretanja te veći gradski projekti na temelju kojih je proračun planiran, a koji nisu ostvareni. To se odnosi na projekte izgradnje gradsko-sportske dvorane i sanacije odlagališta Jelenčići, koji se prenose u 2013. godinu. A pročelnica je spomenula aktualni problem Purisa, koji će se također odraziti na gradski proračun.

Krulčić: Proračun je odlično planiran

"Kod donošenja proračuna bilo je rečeno da previsoko letimo", prigovorio je Mališa, napominjući kako se i prije 11 mjeseci znalo da je proračun prenapuhan. Mališa je osim primjedbi na rebalans istu primjedbu uputio na planiranje proračuna za 2013. godinu. Naime proračun Grada Pazina za 2013. planiran je u iznosu od 79,2 milijuna kuna, odnosno 19 posto više od ovogodišnjeg, što je po njemu također nerealno. S ovim Mališinim tvrdnjama nije se složio gradonačelnik Renato Krulčić koji je, nadovezujući se riječi pročelnice, rekao kako smatra da je proračun odlično planiran.

"Kada pribrojimo investicije koje su trenutno u tijeku na području grada koje nisu prikazane u proračunu, a to su izgradnja kanalizacije na području Dubravice i izgradnja kružnog toka na Štranjgi. dodajući tome činjenicu kako nijedna od stavka koja se odnosi na društveni standard građana, nije smanjena, smatram da je proračun dobro planiran", zaključio je na kraju Krulčić. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina
Sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa