Srednjoškolci isprobali „pijane naočale“ i uvjerili se u opasnost vožnje pod utjecajem alkohola

0
Srednjoškolci su aktivno sudjelovali u radionicama
Srednjoškolci su aktivno sudjelovali u radionicama

U prvih 10 mjeseci ove godine u Hrvatskoj je život na cestama izgubilo 325 osoba, svaki mjesec njih čak 34. U istom periodu 2650 ih je teško ozlijeđeno, a 10.840 lakše. Svaki treći sudionik u nesreći bio je alkoholiziran, a svaki šest, nedužni pješak.

Tu tragediju, nažalost, jako dobro poznaje Nebojša Čelica, otac smrtno stradale djevojke, Puljanke Jasmine Čelice koja je 2007. život izgubila prelazeći pješački prijelaz u Zagrebu. Ožalošćeni je otac svoju  životnu tragediju posvetio misiji pomaganja drugima, prevenciji prometnih nesreća i edukaciji vozača, posebno mladih. „Ako iznošenjem alarmantnih podataka, crnih statistika i promo filmića, spasimo i jedan život, napravili smo puno“, rekao je Čelica.

Tako je povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti 3. prosinca u Gimnaziji Pula, u sklopu nastave iz etike i programa Eko-škole, održana radionica „Pijane naočale“. Cilj interaktivnih radionica je upoznati učenike s opasnostima i štetnim posljedicama konzumiranja alkoholnih pića, koje izaziva ovisnost, ali i uzrokuje tragedije, osobito u cestovnom prometu.

Učionicom zavladao muk

Srednjoškolci su pogledali filmove u kojima je prikazana vožnja pod utjecajem alkohola i droga te opasnost korištenja mobitela za vrijeme vožnje te posljedice koje su nerijetko kobne. Iako su se učenici tome isprva smijuljili, uskoro je učionicom zavladao muk. Filmovi vrlo vjerodostojno, čak brutalno prikazuju sve opasnosti koje vrebaju neoprezne vozače i u trenutku mijenjaju život i drugim, nedužnim sudionicima u prometu.   

S
S "pijanim naočalama" teško je otključati vrata

Na radionicama su kroz didaktičke vježbe učenici ispunjavali zadatke koristeći četiri tipa „pijanih naočala“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti (0,4 - 1,7 promila, ovisno o količinama alkohola koji se „konzumira“ : piva, vina ili žestokih pića) te ispunjavali anonimne anketne listiće o tome kako oni gledaju na alkohol i opasnosti vezane uz njega, kakva su im osobna iskustva glede konzumiranja alkohola i slično.

Pijane naočale izumio američki policajac koji je radio uviđaje na alkoholom izazvanim prometnim nesrećama

Sudeći po onome što su nam učenici drugog razreda gimnazije rekli, do sad se nisu previše okušali u ispijanju alkohola, a nakon isprobanih naočala i ako ga budu konzumirali, za volan, obećali su, neće sjesti. Kako su oni svi sad pred polaganjem vozačkog ispita, ovakve su im edukativne radionice više nego potrebne. Tzv. pijane naočale kupljene su u SAD-u, a izmislio ih je američki policajac koji je radio uviđaje na mnogim, alkoholom izazvanim, prometnim nesrećama.

Čelica je za srijedu, 5. prosinac, najavio gostovanje u pulskoj Talijanskoj školi, gdje će maturantima, svoja iskustva vožnje u alkoholiziranom stanju ispričati zatvorenici kaznionice u Valturi. Oni su, nažalost, to iskusili na svojoj koži i na najbolniji način uvjerili se da vožnja pod utjecajem alkohola može imati itekako kobne posljedice. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Teško je ravno hodati po crtu ako ste pijani
Teško je ravno hodati po crtu ako ste pijani

Nebojša Čelica
Nebojša Čelica

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa