Koračević: Nema razloga da Bubić jama ne bude u funkciji vodoopskrbe Istre

0
Predstavnici HEP-a na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Labina: Zlatko Koračević, Mirela Klanac, Rodoljub Lalić i Alen Načinović
Predstavnici HEP-a na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Labina: Zlatko Koračević, Mirela Klanac, Rodoljub Lalić i Alen Načinović

Uoči tematske sjednice Gradskog vijeća Zlatka Koračevića zamolili smo za kraći razgovor. Najprije smo ga pitali da nam komentira tematsku sjednicu Slupštine Istarske županije na kojoj mu nije bilo dozvoljeno govoriti.

– HEP stoji vrlo čvrsto iza argumenata koji govore da treba ići u taj projekt, te da je to zajednički interes čitave države, a ne hir pojedinca. Građani Istre su na dnevnoj razini bombardirani velikom količinom netočnih informacija, koji proizlaze iz nečije potrebe za samopromocijom. To je razumljivo, mnogi u investiciji vrijednoj 800 milijuna eura imaju neki svoj interes. Moja je želja bila da županijskim vijećnicima predstavim i drugu stranu priče, jer mi dosad nismo imali priliku reći koji su naši argumenti. Razumijem da je predizborno vrijeme kada se treba konsolidirati biračko tijelo. Ali kada se gleda opći interes te su aktivnosti štetne i daju kratkoročnu korist onima koji biračko tijelo konsolidiraju netočnim informacijama, jer u konačnici svi gubimo.

* Kako komentirate činjenicu da je predsjednik IDS-a rezolutno protiv TE Plomin C na ugljen, a s druge strane, njegovi stranačke kolege s Labinštine već dogovaraju raspodjelu buduće rente?
- Mi pregovaramo o konkretnim projektima koje HEP već sada podržava. Spomenut ću projekt   vodovoda vrijedan 100 milijuna kuna, u koji krećemo zajedno s Hrvatskim vodama, te čitav niz drugih projekata. To su vrlo ozbiljni novci. HEP je spreman i želi biti partner na lokalnoj razini, jer smo već partneri s postojećim proizvodnim objektom TE 2 za koji plaćamo naknadu za korištenje prostora. Prijedlog je da se ta naknada poveća i proširi na ostale općine Labinštine. Mi ne kupujemo te ljude, nemamo za to razloga. To je zločesta konstatacija. Mi želimo biti partneri.

* Često u svojim govorima prozivate stručnjake koji su nekada radili u HEP –u. Pretpostavljam da mislite na svog bivšeg stranačkog kolegu Enca Tirellija?
– Enco i ja se znamo već 20 godina i stranački smo kolege. Meni je jednostavno čudno i ne mogu shvatiti njegove motive da izađe s jednom analizom baziranoj na netočnim podacima i usmjerenoj u pravcu koji jednostavno nikuda ne vodi. Očekujem od stručne zajednice da navode iz njegove studije potvrdi ili demantira. To je dobro i zbog njega samoga. Ako je u pravu, idemo ga podržati, ali ako nije, on nema slobodu u prezentiranju netočnih informacija, jer onda to dolazi do onih koji nemaju ni osnovnu razinu informacija, te zbog samopromocije njegovu analizu koriste kao argument.

* Na Labinštini je ovih dana aktualna problematika izvorišta Bubić jama. Zašto se taj izvor ne bi ustupio Labinjanima, a da se za potrebe HEP–a osposobi neki drugi izvor, koji nema tako čistu vodu?
– To je jako dobro pitanje i zahvaljujem vam na njemu. U vrijeme ove povijesne suše u Istri, više od polovice Bubić jame bilo je u distribuciji pitke vode za Istru. Nema nikakvog razloga da ta voda i dalje ne bude u distribuciji na način na koji to rade složna domaćinstva, susjedi i partneri. Prema tome, podržat ćemo rješenje prema kojem Bubić jama može i dalje biti u funkciji vodoopskrbe Istre.

* Lokacijska dozvola za TE Plomin C je izdana. Koji su slijedeći koraci?
- Moramo još izabrati strateškog partnera. U tijeku su pregovori. Posebno sam zadovoljan s razinom odgovornosti i ozbiljnosti u pregovorima s četiri tvrtke koje smo odabrali kao potencijalne strateške partnere. Svi postupci prate zadane vremenske rokove. Start je bio prihvaćanje Studije utjecaja na okoliš i slovenska podrška toj studiji. Budite sigurni da Slovenci nisu svoju pozitivno mišljenje dali olako. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa