Ladonja: Bivše društvene nekretnine u gradovima i općinama trebaju biti u vlasništvu tih gradova i općina

0

Skupština Istarske županije na sljedećoj bi sjednici trebala donijeti preporuku gradovima i općinama u Istri o postupanju u postupcima kojima Državno odvjetništvo traži razvlaštenje jedinica lokalne samouprave nad nekadašnjim društvenim zemljištem i upis Republike Hrvatske kao vlasnika. Između ostalog, Skupština Istarske županije preporuča gradovima i općinama da ustraju u zaštiti prava vlasništva, rekao je Mauricio Licul, vijećnik Ladonje u Skupštini Istarske županije.

Nadalje, Istarska županija, poziva saborske zastupnike iz Istarske županije da iniciraju donošenje autentičnih tumačenja kod Sabora Republike Hrvatske radi harmonizacije pravosudnog sustava i jedinstvene primjene pravnih propisa, dok se Vlada poziva da analizira zakonske propise kako bi se sačuvala imovina jedinica lokalne samouprave.

„Ladonja ima previše posla s izradom konkretnih prijedloga za ono što treba popraviti u Istri, međutim obzirom da IDS opet radi igrokaz moramo reagirati“, rekao je Licul, te podsjetio da je u emisiji ZOOM 7. studenog na upit voditelja o tom zemljištu izjavio: „Kao prvo treba reći da smo mi iz Ladonje za to da bivše društvene nekretnine, koje se nalaze unutar granica gradova i općina budu vlasništvo tih gradova i općina. Poznato je da je Državno odvjetništvo zatražilo da se na te nekretnine upiše država. Međutim, treba znati da su to predmeti koji traju već duže vrijeme i da su oni sada stavljeni u prvi plan, ne sigurno zbog obrane od preuzimanja već je to spin IDS-a da se odmakne pozornost sa gradnje Plomina C na ugljen zašto je IDS direktno odgovoran. Smatram da postojeći zakonski propisi daju gradovima pravo vlasništva nad tim zemljištem uključujući i park šume. Međutim, znakovito je primijetiti da ni jedan IDS-ov kao ni SDP-ov, ili bilo koji drugi zastupnik iz Istre nisu nikad tražili da Sabor da takvo tumačenje, ili pak da se promijeni propis u korist gradova ukoliko je to potrebno“.

Licul je potom rekao da je desetak dana nakon njegove izjave IDS predložio upravo to što, po njemu, znači da je počeo učiti i kopirati dobre stvari.

„Ako se zna da IDS-ov koalicijski partner drži mjesto premijera i ministra pravosuđa, da zajedno s premijerom ima većinu u Saboru te ako se ne zaboravlja da istarski kadrovi zauzimaju mjesto predsjednika Odbora za pravosuđe, Ustav i poslovnik te su članovi još sijaset odbora u Vladi, a iz Istre imamo pomoćnika ministra gospodarstva i ministra turizma onda bi trebalo biti svima jasno da su te poluge dovoljne, te da nema potrebe na Županijskoj skupštini donositi zaključke. Župan bi trebao konačno nešto i raditi. Dakle, kad je već župan prepisao moje riječi i očito je shvatio što treba raditi, trebao bi inicirati raspravu o tom problemu tamo gdje se odlučuje o tome, a to je Sabor“, smatra Licul.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa