Ulaskom u EU naši će poljoprivrednici trebati uvjerenje o osposobljenosti

0
Aleksej Misan
Aleksej Misan

Protekli je vikend u Vodnjanu bio u znaku mladog maslinovog ulja. Okupilo se ondje 80 izlagača s više od 200 uzoraka maslinovog ulja, ali i vinari, pršutari te ostali poljoprivrednici. No osim vremenskih (ne)prilika, suše koja im je smanjila urod, oni će se uskoro naći pred novim izazovima.

Naime, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, maslinari, iako već odavno vrsni znalci svoga zanata, morat će proći edukaciju kako bi „zaradili“ papir neophodan za rad. „Naravno da svi oni itekako dobro znaju raditi svoj posao, ali EU zahtijeva licencu uz koju naši maslinari, ali i vinari te drugi poljoprivrednici neometano mogu raditi svoj posao. Ukoliko se zateknu bez nje, slijede sankcije. A inspekcije će biti sve češće“, rekao nam je u Vodnjanu novi ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pula, Aleksej Mišan.

Program osposobljavanja za maslinara/maslinarku, pčelara/pčelaricu, voćara/voćaricu, vinara/vinaricu i podrumara/podrumaricu provodi upravo pulsko učilište, a po završetku programa polaznici stječu opća znanja, stručno teorijska znanja i vještine, ali možda najvažnije, svakom se polazniku po završetku programa osposobljavanja za npr. maslinara/maslinarku, koji zadovolji provjeru znanja, izdaje uvjerenje o osposobljenosti na za to propisanom obrascu koji je javna isprava i upisuje se polazniku u radnu knjižicu.

„Ukupni imamo 70 verificiranih programa, među kojima, jedini u Hrvatskoj i osposobljavanje za izrađivača ortopedskih pomagala. No trenutno je najaktualnija poljoprivreda“, rekao nam je Mišan koji maslinare savjetuje da što prije steknu zasluženo uvjerenje koje će im uskoro biti neophodno za rad. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa