Koračević o TE Plomin: Pojedinci zbog samopromocije koriste dezinformacije kako bi građane doveli u zabludu

0
Zlatko Koračević: Hrvatska danas uvozi 25 % električne energije
Zlatko Koračević: Hrvatska danas uvozi 25 % električne energije

"Hrvatska danas uvozi 25 % električne energije. Cilj nam je da Hrvatska postane elektroenergetski neovisna, odnosno da proizvede onoliko električne energije koliko i troši. Ne vidim razlog zašto bi to bilo nemoguće ostvariti u slijedećih četiri do pet godina. To je ostvarivo izgradnjom proizvodnih kapaciteta s jedne strane, te smanjenjem energetske potrošnje s druge strane", rekao je predsjednik Uprave HEP –a Zlatko Koračević na 10. Simpoziju CIGRE, Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave, koji se od 12. do 14. studenog održavao u Opatiji.

Koračević je istaknuo kako je potrebno raščistiti svu maglu koja se digla oko izgradnje TE Plomin C oko čega očekuje i podršku struke.

"Ne želim vjerovati da postoji tolika doza neznanja da netko tko se bavi energetikom čitav život, elaboriranjem netočnih podataka po pitanju profitabilnosti, dovodi u pitanje najveću investiciju u povijesti Hrvatske", dodao je Koračević koji pretpostavlja da se tu zapravo ne radi o neznanju, već podmetanju, jer se mnoge stvari oko te investicije ne dešavaju slučajno.

Prema njegovim riječima određeni pojedinci za samopromociju koriste hrpu netočnih informacija kako bi građane doveli u zabludu. To je vrlo loše, smatra Koračević jer je riječ o našoj vlastitoj sudbini.

Energetika je sasvim sigurno obilježje suvereniteta države. Zato je obveza svakog od nas da se na odgovoran način i u potpunom smislu pripremimo i damo svoj doprinos kako bismo pokrenuli taj proces, budući da naši prethodnici nisu pokrenuli čitav niz vrlo dobrih proizvodnih projekata", rekao je Koračević.

Istaknuo je i kako bi, ukoliko se slušaju oni koji zbog samopromocije uzimaju sebi za pravo govoriti o energetici, trebalo upozoriti i Njemačku da odustane od svojih 15 termoelektrana na ugljen koje planira izgraditi do 2020. godine. No, jasno je zašto Njemačka i svaka odgovorna država ulazi u ovakve projekte.

Želja Koračevića je da se kompletna, a posebno stručna javnost, uključi u proces restrukturiranja Hrvatske elektroprivrede i energetskog sektora, te da svi radovi koje je po tom pitanju elaborirala, izračunala, predložila i napisala struka, dobiju svoj prostor u vremenu, infrastrukturi i u nečemu što će u značajnoj mjeri konačno osigurati neovisnost ove države, barem u energetskom segmentu.

"Mnogi od vas uključeni su u procese HEP–a, a moj je poziv svima vama da ostanete uključeni i dalje. Vaša nam podrška treba, kao i vaše razmišljanje. Dobrodošli su i oni koji do sada nisu bili uključeni. Preuzimam na sebe, kao predsjednika Uprave HEP – a, odgovornost da damo svim vašim idejama onu logističku podršku koja se od nas i očekuje", naglasio je Koračević. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa