Istra ima više od 266 ilegalnih odlagališta otpada

0
Ilegalno odlagalište otpada u Marčani (2005. godine)
Ilegalno odlagalište otpada u Marčani (2005. godine)

Na području Istarske županije registrirano je 266 ilegalnih odlagališta, a procjenjuje se da je to tek 40 posto od ukupnog broja. Na takozvanim se „divljim deponijama“ često može naći opasan otpad, kao što su kantice s ostacima pesticida i drugih opasnih kemikalija, akumulatori, motorna ulja i boje, ali i lešine uginulih životinja i ostatan otpad od klanja.

Činjenica o postojanju ilegalnih odlagališta diljem Istre uvijek je bila poznata, međutim, točni podaci o njihovim lokacijama, broju, vrsti i količini otpada koji se na njima odlaže, bili su nepoznanica. To se, provedbom projekta „DIVA – Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“ koji se provodi se u sklopu OP EU IPA Slovenija - Hrvatska 2007. – 2013., nastoji promijeniti.

Nekontrolirano odlaganje otpada u okoliš predstavlja direktnu opasnost zagađenja podzemnih voda

Ako se uzme u obzir da se Istarska županija na većem dijelu svoje površine (70 posto) nalazi na krškom području koje je vodopropusno i iznimno osjetljivo na sve vrste onečišćenja, sanacija tih odlagališta itekako je neophodna.

Naime, budući da Istra nije bogata vodom, dostupnost i kvaliteta pitke vode u Istri ovisi isključivo o podzemnim vodama, dok nekontrolirano odlaganje otpada u okoliš predstavlja direktnu opasnost zagađenja podzemnih voda. „Odjel za održivi razvoj Istarske županije 2004. godine započeo je s izradom Popisa i plana sanacije ilegalnih odlagališta na području Istarske županije.

Elaborat je izrađen u suradnji s gradovima i općinama Istarske županije te je popisano 266 ilegalnih odlagališta na području Istarske županije“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj u Istarskog županiji, Josip Zidarić, na konferenciji za medije, 12. studenog u Puli, kojom prilikom je projekt predstavljen.

Josip Zidarić, Bruno Kostelić i Mirko Radolović (Foto: Paola Albertini)
Josip Zidarić, Bruno Kostelić i Mirko Radolović (Foto: Paola Albertini)

Napomenuo je kako postojanje tih odlagališta predstavlja i iznimno veliku opasnost od zagađenja okoliša i to prvenstveno tla i podzemnih voda. „Otpad iz domaćinstva odbačen u okoliš pogoduje razmnožavanju glodavca i drugih štetočina koji šire zaraze i bolesti. Ilegalna odlagališta 'krivci su' za mnogobrojne požare u ljetnim mjesecima, a njihovo postojanje narušava izgled krajobraza“, rekao je Bruno Kostelić, stručni savjetnik za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije.

„Istarska županija, kao projektni partner ovog EU projekta, želi dati odgovor na pitanja koliko divljih odlagališta zapravo imamo, koje su najugroženije lokacije, koliko je odlagališta sanirano i na koja se odlagališta nakon sanacije ponovno odlaže otpad te kako spriječiti ilegalno odlaganje otpada u prirodu“, dodao je Kostelić.

Kako je negativan utjecaj ilegalnih odlagališta na okoliš iznimno velik, nužno je provesti sanaciju. „Međutim konačno rješavanje ovog problema nije moguće bez snažne medijske kampanje. U tu svrhu pokrenuta je web stranica projekt.diva-istra.eu koja će pratit medijsku kampanju objavljivanjem novosti o provedbi projekta, provedenim aktivnostima, radionicama i seminarima“, rekao je Kostelić i napomenuo da je velik problem i neznanje te građani odlažu otpad na divlja odlagališta misleći da to nije problem jer će se ona ionako sanirati.

Ukupna vrijednost projekta „Diva“ 644.270,89 € od čega Istarska županija kao partner u projektu koristi 113.592,48 €, a po završetku provedenih aktivnosti od EU očekuje povrat u iznosu od 96.553,61 € (85 posto utrošenog iznosa). Projekt se provodi od 1.travnja 2012. do 1. ožujka 2013. godine. (Paola Albertini)

Divlji deponij u Balama (iz 2005. godine)
Divlji deponij u Balama (iz 2005. godine)

Deponij na području Ližnjana (2005. godine)
Deponij na području Ližnjana (2005. godine)

Deponij u Motovunu (2004.)
Deponij u Motovunu (2004.)

Medijskom kampanjom nastoji se riješiti problem ilegalnih deponija
Medijskom kampanjom nastoji se riješiti problem ilegalnih deponija

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa