Strukovna škola Pula predstavila projekt financiran iz predpristupnog fonda Europske unije

0
Anto Babić, ravnatelj Strukovne škole Pula: Veliki je naglasak cijelog projekta na cjeloživotnom učenju i stvaranju realnih veza između glavnih dionika na tržištu rada i naših učenika koji su vrijedni i zaslužuju da se njihovo školovanje dovede u korak sa onim što se traži na tržištu rada
Anto Babić, ravnatelj Strukovne škole Pula: Veliki je naglasak cijelog projekta na cjeloživotnom učenju i stvaranju realnih veza između glavnih dionika na tržištu rada i naših učenika koji su vrijedni i zaslužuju da se njihovo školovanje dovede u korak sa onim što se traži na tržištu rada

U prostorijama Strukovne škole Pula 9. Studenog predstavljen je projekt „Unaprjeđenje školskog kurikuluma s ciljem promoviranja zdravog načina života„. Projekt provodi Strukovna škola Pula zajedno s partnerima Medicinskom školom Pula, Udrugom Informo, te Talijanskim partnerom Confinudustria Nord Sardinia.

Projekt ima i brojne suradnike koji podržavaju i pomažu implementaciju; Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora Pula, Istarska razvojna agencija (IDA), Istraturist Umag  d.d., Maistra d.d., Turistička zajednica Grada Pule, Poliklinika Peharec, Consorzio Edugo iz Italije, European Projects Association asbl (EPA)- Belgija.

Na predstavljanju su bili Patricija Smoljan, županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Radenko Matijašić, također iz Istarske županije te Lahorka Ropac iz Obrtničke komore.

Anto Babić, ravnatelj Strukovne škole Pula objasnio je značaj ovog projekta za Strukovnu školu i partnere navodeći: „Svima nam je neizmjerno drago što smo uspjeli postati korisnici sredstava EU i učiniti nešto više za naše škole. Veliki je naglasak cijelog projekta na cjeloživotnom učenju i stvaranju realnih veza između glavnih dionika na tržištu rada i naših učenika koji su vrijedni i zaslužuju da se njihovo školovanje dovede u korak sa onim što se traži na tržištu rada. “

Okupljenima se obratila i ravnateljica medicinske škole, Gordana Ćoso, koja je naglasila da će Medicinska škola maksimalno iskoristiti ovu priliku za rast i učenje kako bi u sljedećim natječajima i oni sami mogli postati nositelji projekata financiranih kroz EU fondove.

Preko Skypea javio se i predstavnik talijanskog projektnog partnera, Leonardo Pinna, naglašavajući važnost uspostavljanja dobrih odnosa između obrazovnih ustanova, privatnih organizacija i udruga.

EU financirala 93,67 % troškova

Voditeljica projekta, Ana Lukić iz Udruge Informo, pojasnila je detalje projekta navodeći da je sveukupna vrijednost projekta 190.730,63 eura od čega je EU doprinijela s 93,67 %, a ostatak Strukovna škola Pula. Voditeljica projekta je naglasila da projekt traje godinu dana u kojoj se treba odraditi niz aktivnosti, a ugovorno tijelo zaduženo za provedbu projekata financiranih kroz ovaj natječaj (IPA IV komponenta - Razvoj ljudskih potencijala) je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Nadalje, projekt je prvenstveno usmjeren prema profesorima i učenicima zanimanja tehničari nutricionisti i kozmetičari, međutim kroz projekt će se uključivati i drugi učenici i profesori obiju škola.

Dr. Ljiljana Damjanić Čušević, profesorica medicinske skupine predmeta u Strukovnoj školi, objasnila je set edukacija koje će se organizirati za profesore iz kozmetičke struke i učenike iz oba zanimanje u koje će biti uključeni i učenici Medicinske škole Pula: „Kvalitetna dodatna edukacija nastavnika je nužna kako bi obrazovanje učenika išlo u korak s promjenjivim trendovima na tržištu rada i kako bi ti isti učenici bili konkurentniji pri potrazi za prvim zaposlenjem. Edukacije će se uglavnom provoditi u Wellness Akademiji Lovran koja je ocijenjena kao najkvalitetnijom obrazovnom ustanovom za ove specifične edukacije. Dakle, ove edukacije imaju za cilj proširenje i modernizaciju kurikuluma za kozmetičare uvođenjem u nastavu novih pristupa, tehnika i procedura koje se koriste u wellnessima diljem svijeta“. Nadalje, dr. Damjanić Čušević je navela da se projektom planira i opremiti školski wellness praktikum s veoma modernom opremom koja će učenicima omogućiti zanimljiviju i efikasniju praktičnu nastavu.

Profesorica prehrambene skupine predmeta, Marina Jantoš Grubešić, opisala je koje se edukacije pripremaju za profesore iz nutricionističke struke te je naglasila da je nabava opreme za nutricionistički laboratorij nužna za poboljšanje vještina učenika, podizanje njihove motivacije i znatiželje, te bolje pripremanje učenika za integraciju na tržište rada. Opremljeni laboratorij će omogućiti praktičnu nastavu učenika sličnu radu u pravom laboratoriju.

Kroz projekt se također planiraju i edukacije za sve profesore obiju škola, pa je pedagoginja Strukovne škole, Ljiljana Meščić Blažević najavila edukaciju pod naslovom „Teorija kurikuluma i kompetencijski pristup u planiranju i organizaciji srednjoškolske nastave“ za slijedeći vikend. Ovu će edukaciju održat prof.dr.sc. Milan Matijević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu u tri navrata. Kao nastavak edukacija za sve profesore, profesorica engleskog jezika Esma Gadžo Buršić naglasila je da će tečaj talijanskog i engleskog jezika pohađati 30 profesora iz Strukovne i Medicinske škole u toku provedbe projekta.

Kroz projekt se još planira izraditi logo, redizajn postojeće web stranice i monografija, te će se kupiti fotoaparat i kamera za učenike upisane u smjer fotografije čije će se slike i snimke koristiti u promotivne svrhe  škole i za dizajn školskog kratkog filma.

Sajam zdravog života

Voditeljica projekta Ana Lukić završila je prezentaciju sa zadnjom projektnom aktivnošću - Sajmom zdravog života. Sajam se planira za rujan iduće godine i bit će podijeljen u dva dana. Prvi dan sajma biti će pozvani svi obrtnici, poduzeća i organizacije aktivne u području wellness/Spa, nutricionizma, ljepote i zdravlja koji će imati štandove i prezentirati svoje proizvode i usluge. Isto tako će i svi učenici iz Strukovne i Medicinske škole predstaviti svoja znanja i vještine i skupljati donacije za škole.

Drugi dan će biti prezentacija Strukovne škole, dani otvorenih vrata, gdje će biti pozvani svi sudionici prvog dana da dođu vidjeti promjene u školi i pogledati što se sve napravilo kroz projekt. Ovaj dan će imati poseban naglasak na učenike osnovne škole - 8. razrede kao moguće buduće učenike Strukovne škole. Također, na prvom danu Sajma će se pokušati organizirati intervjui sa učenicima zadnjih razreda i možda bivšim učenicima obiju škola koji traže posao te mogućim poslodavcima. „Cilj sajma je da je on postane tradicija i održiv i nakon što prestane financiranje iz projekta“, zaključila je voditeljica projekta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa