Masturbacija je prema zdravstvenom odgoju normalna, a vjeroučitelju je smrtni grijeh

0
Ministarstvo: Djeci nitko neće nametati stavove
Ministarstvo: Djeci nitko neće nametati stavove

Na prvom stručnom usavršavanju o zdravstvenom odgoju Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, poručio je učiteljima i profesorima kako zdravstveni odgoj nije ništa što izlazi iz područja struke i znanosti. "Sve drugo, pitanje je osobnih stavova i opredjeljenje je jednostavno nešto što ne smije ni na koji način određivati vaš odnos prema zdravstvenom odgoju", rekao je Filipović.

Naime, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je 27. rujna donio Odluku o uvođenju, praćenju i vrednovanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, što je izazvalo polemike u javnosti, pobune i burne reakcije.

Udruga Vigilare: Pranje zubića ili pranje mozga

Udruga Vigilare, koja se protivi provođenu dijela Kurikuluma koji se odnosi na spolni odgoj, pokrenula je akciju: "Pranje zubića ili pranje mozga". U svojoj akciji pozivaju se na članak 63. Ustava Republike Hrvatske koji kaže kako su "Roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece". Iz Udruge poručuju kako u ovom slučaju ministar jednim potpisom započinje preodgoj djece.

U provođenju Kurikuluma, sporno je to što će, primjerice, učenici 5. razredu osnovne škole učiti o masturbaciji kao sastavnom dijelu ljudske spolnosti te će im se objasniti pogrješnost nekad raširenih vjerovanja o njezinoj štetnosti. U 7. razredu osnovne škole diskutirat će se o rizičnim spolnim ponašanjima, raspraviti će se pojam seksualnih manjina i njihov položaj tijekom povijesti, a u 3. razredu srednje škole usporedit će se medicinska, religijska i feministička stajališta o prekidu trudnoće te opisivati suvremene promjene vezane uz brak odnosno kasnije stupanje u brak, porast rastava i kontroverze vezane uz istospolne brakove.

Iz Udruge poručuju kako se slažu s takozvanim modulima unutar Kurikuluma, koji uče djecu zdravoj prehrani, higijeni, važnosti tjelesne aktivnosti, prevenciji nasilničkog ponašanja itd. Kao problem navode činjenicu da je, kako kažu, uz mnoštvo dobrih i korisnih stvari sadašnja prosvjetna vlast u program "ubacila" i spolno/rodni (pre)odgoj te stoga pozivaju roditelje da od Ministarstva osobno zatraže, u skladu s Ustavom, da odaberu program spolnog odgoja.

Razgovarat će se i o homoseksualnosti
Razgovarat će se i o homoseksualnosti

Ministarstvo: Djeca o postanku svijeta  iz vjeronauka uče jedno, iz biologije drugo pa ih to ne zbunjuje

Iz ministarstva pak poručuju kako je cilj modula omogućiti učenicima usvajanje vještina potrebnih za donošenje odgovornih odluka važnih za očuvanje njihova fizičkog i mentalnog zdravlja te im pomoći da kroz razumijevanje različitosti i kritičko promišljanje izgrade pozitivan odnos prema sebi i drugima. Napominju kako će učenici na zdravstvenom odgoju dobiti znanstveno utemeljene informacije i uvide u različita promišljanja, a da im pri tome nitko neće nametati nikakve stavove.

Naime, Kurikulum također nalaže analizu različitih pristupa ljudskoj homoseksualnosti, što naravno nije u skladu s uvjerenjem roditelja čija djeca pohađaju katolički vjeronauk, odnosno nije u skladu sa stavovima Crkve.

Na pitanje neće li takva tema, takav stav, zbunjivati djecu i stvarati kontradikciju, iz Ministarstva su nam poručili kako će neke teme i sadržaje iz spolno/rodne ravnopravnosti i odgovornog spolnog ponašanja učenicima predavati stručni suradnici i liječnici školske medicine. Ukoliko o tim temama budu predavali vjeroučitelji na satovima vjeronauka, oni će govorit iz perspektive Crkve.

"Podsjećamo, da i sad djeca, primjerice o postanku svijeta, iz biologije uče jedno, a na vjeronauku drugo i to im ne stvara kontradikciju", poručili su.

Ministar Jovanović: Svaki roditelj koji razmišlja o dobrobiti svoga djeteta neće mu uskratiti nastavu zdravstvenog odgoja

S obzirom da u Hrvatskoj postoje i katoličke škole upitali smo hoće će li se praćenje i vrednovanje provedbe Kurikuluma provoditi jednako svim osnovnim i srednjim školama, na što su nam odgovorili kako će se ono provoditi po jednakim kriterijima u svim osnovnim i srednjim školama s pravom javnosti s obzirom na to da je Kurikulum zdravstvenog odgoja dio obveznog nastavnog plana i programa za sve škole.

"Kao odgovor na pitanje podsjetit ćemo vas samo na nedavnu izjavu ministra Željka Jovanovića koji je rekao:  Svaki roditelj koji razmišlja o dobrobiti svoga djeteta neće mu uskratiti nastavu zdravstvenog odgoja, koja je u cijelosti utemeljena na znanstvenim činjenicama. Kurikulum zdravstvenog odgoja, koji će se dijelom provoditi kroz nastavne predmete, a dijelom na satu razredne zajednice, obvezatan je za sve učenike. Osim toga, osnovno školovanje je obvezno i roditelj nema pravo svome djetetu uskratiti usvajanje zdravijih životnih navika koje će oni kroz ovaj program usvojiti u školi, pa i u dijelu koji se tiče spolnoga odgoja, koji je samo mali dio ukupnog kurikuluma predmeta zdravstveni odgoj. To je njihova obveza i prema Obiteljskom zakonu. Izostanci učenika s nastave zdravstvenog odgoja tretirat će se na isti način kao i izostanci s nastave bilo kojeg drugog predmeta", poručili su iz Ministarstva.

Ministar se poziva na Obiteljski zakon
Ministar se poziva na Obiteljski zakon
Kristijan Cinkopan, ravnatelj OŠ Tone Peruško: Crkva oko toga bespotrebno digla prašinu

Kurikulum zdravstvenog odgoja u pulskoj se Osnovnoj školi Tone Peruško još ne provodi u potpunosti. „S obzirom da nam je taj prijedlog stigao tek u rujnu kada smo već imali napravljen program, ubacili smo tek neke teme iz njega u već postojeći program“, rekao nam je ravnatelj Kristijan Cinkopan. Dodao je kako su dio iz tog kurikuluma već obrađivali u redovnom programu razredne nastave i biologije.

„Osim Grozda koji nam je podnio svoje primjedbe, dobili smo i zahtjev jednog roditelja koji ne želi da njegovo dijete u 5. razredu sluša o masturbaciji. On, kao i naš vjeroučitelj, smatra da je to smrtni grijeh“, kazao nam je Cinkopan koji kaže da se teme poput masturbacije i homoseksualnosti spominju tek u naznakama i to je, smatra, vrlo benigno.

„Ionako se kurikulum uglavnom odnosi na zdravstvo, ne toliko na seksualnost, a mišljenja sam da je Crkva oko toga bespotrebno digla prašinu i tako samo želi na sebe skrenuti pažnju“, kaže Kancelar te dodaje da je to još apsurdnije ako se zna da je taj kurikulum ionako tek sugestija Ministarstva.

On smatra kako tema seksualnosti ionako nije za osnovnu školu jer joj taj uzrast još nije dorastao. Oni, veli, nisu još dovoljno otvoreni za te teme. „Ne znam ni tko bi to predavao s obzirom da u Hrvatskoj nema educiranih pedagoga koji bi takvo što mogli raditi. Ministarstvo bi prije nego takvo što zaživi trebalo to i definirati“, rekao nam je ravnatelj OŠ Tone Peruško. (Darko Tumpić, Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa