Od 2006. u pulske vrtiće uloženo 8 milijuna kuna

0
Mariza Kovačević i Erik Lukšić
Mariza Kovačević i Erik Lukšić

Mariza Kovačević, koja je od 2006. godine ravnateljica Dječjih vrtića Pula, na konferenciji za medije 6. studenog, kazala je kako je za dva njena mandata u objekte pulskih vrtića uloženo ukupno osam milijuna kuna. "Naša je vizija da djeca polaze vrtiće rađene po pedagoškim standardima“, izjavila je i dodala kako su  s tim ciljem 2008. godine udružili parcele i počeli graditi novi dječji vrtić u Šijani koji bi krajem ovog mjeseca trebao otvoriti svoja vrata.

"Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, naša je želja da nastavimo trend ulaganja u gradske vrtiće te bi tako trebali zaokružiti čitavu priču. Vrtić Veruda treba četiri sanitarna čvora pa je za to iz gradskog proračuna planirano izdvojiti 120.000 kuna. Za uređenje kotlovnice vrtića Monte Zaro tj. grijanje potrebno je 700.000 kuna, a tu se očekuje pomoć Plinare, 65.000 kuna potrebno je za uređenje dvorišta tj. postavljanje sprava u vrtiće Monte Zaro i Centar te 174.000 za opremanje svih vrtića u Puli što se prvenstveno odnosi na zamjenu dotrajalog namještaja", rekla je Kovačević.

Uz to, Grad Pula je predložio vrtić Monte Zaro za natječaj za dodjelu sredstava iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2012./2013. godine, koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH.

„Pokušali smo prodati stan u Laginjinoj ulici u kojem nam je računovodstvo i uprava koje će se otvaranjem vrtića u Šijani preseliti ondje, no nažalost nismo uspjeli“, izjavila je Kovačević pojasnivši kako je prostor na trećem katu te je teško dostupan majkama s malom djecom i osobama s invaliditetom.

Prostor u Laginjinoj ulici broj 3 probat će se prodati na javnoj dražbi te time osigurati dio novca za otplatu kredita. Početna cijena prostora za koji će se licitirati iznosi 110.297,60 eura.

Uz ulaganja u objekte, Grad Pula iz proračuna izdvaja i sredstva za subvenciju troška smještaja u vrtićima, kako bi svoj djeci osigurao mjesto u vrtiću pod istim uvjetima, neovisno o tome jesu li u privatnom ili vlasništvu DV Pula. „Uvođenjem sustava e-Vrtića, Grad Pula je pojeftinio i pojednostavnio proces upisa u dječje vrtiće, pa se elektronskim upisima godišnje uštedi više od milijun kuna. Sustav je omogućio potpuno javne i transparentne upise u vrtiće, a kao prvi i zasad jedini takav projekt u Hrvatskoj, nedavno je dobio i nagradu kao najkreativniji i najinovativniji razvojni program jedinica lokalne samouprave“, objasnio je pročelnik za društvene djelatnosti, Erik Lukšić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa