Roberto Cukon: Načelniče, zašto vam služi glava?

0
Na pisma koja piše načelniku Medulina, Cukon niti jednom nije dobio odgovor
Na pisma koja piše načelniku Medulina, Cukon niti jednom nije dobio odgovor

Roberto Cukon iz Medulina poslao nam je dopis kojeg je 12. listopada uputio načelniku Općine Medulin, Goranu Buiću. U svom dopisu napominje kako ovakve članke s navedenim pitanjima načelniku piše već pune tri godine, ali kako niti jednom nije dobio odgovor.

Moj je cilj, kaže Cukon, da stanovnici Medulina i Općine Medulin konačno saznaju kada će i iz kojih sredstava biti izgrađena kanalizacija u Medulinu i Općini Medulin i naravno koliko će to stanovnike koštati. Otvoreno pismo, koje je Roberto Cukon uputio svim građanima Medulina, načelniku, predsjedniku Općinskog Vijeća i članovima Vijeća Općine Medulin prenosimo u cijelosti:

"U zadnjih nekoliko godina uporno se obraćam načelniku Općine, predsjednicima vijeća i pojedinim članovima vijeća te tražim od njih odgovore koji nas interesiraju. Zašto? Zato jer sve to mi mještani (porezni obveznici) i financiramo, pa bi zato i to htjeli znati, jer nam je cilj biti informirani, što znači biti aktivan sudionik u razvoju svog kraja. Odgovora od načelnika Gorana Buića nema, odgovora od predsjednika vijeća nema. Što bi se tu trebalo zaključiti, zaključite Vi sami.

Da ne bi moje pisanje ispalo kao filozofska rasprava, u nastavku ću Vam pokazati što sam ja to njih pitao, pa ćemo na kraju zaključiti da li tim ljudima glava služi za razmišljanje ili za nošenje šešira. U nastavku pitanja na koja sam tražio odgovore, a siguran sam da i Vas sve to interesira:

Kada će početi investicija kanalizacije u Medulinu? Kada će investicija biti gotova? Koliko investicija košta (financijska konstrukcija investicije, vlastita sredstva, tuđa sredstva, kreditna, bespovratna, sredstva Arenaturista)? Da li je obavljen razgovor u vezi kanalizacije s Općinom Ližnjan oko financiranja pročistača. Zašto? Zato jer bi na taj način profitirali i mi i oni: Trošak investicije pročistača bio bi barem 50% manji. Ova bi se varijanta mogla realizirati i onda kad varijanta golfa u Ližnjanu ne bi bila realizirana. Zašto? Zato jer u Ližnjanu ima veća grupa poljoprivrednika koja se bavi uzgojem rajčica za industrijsku preradu, a da bi ta proizvodnja bila sigurna potrebna im je veća količina vode koju je moguće dobiti preko pročistača vode prvoga stupnja. Ako se to ostvari, a meni bi bilo drago (nisam za golf) onda bi se pojavila još jedna mogućnost da Ližnjanci razmisle i o preradi svoje sirovine kao gotov proizvod, a ne plasirati poluproizvod. No ovo nije naš problem o ovome će razmišljati Ližnjanci.

Da li smo obavili razgovor s Arenaturistom oko određivanja učešća Arenaturista u investiciji kanalizacije Medulina. Arenaturist" je najveći skoro i jedini zagađivač mora, a mi kanalizaciju radimo radi očuvanja jedinog resursa razvoja kojeg imamo jer, ako to ne učinimo onda smo bedasti, pa možemo živjeti i u spiljama, drugo i ne zaslužujemo.

Da li smo dogovorili koliko nas Hrvatske vode mogu pratiti u ovom našem projektu - mislim na bespovratna sredstva.

Poštovani kolege, ja Vas pitam, ali i jasno mi je da mi Vi odgovore na postavljena pitanja ne možete dati. Zašto? Zato jer Vi nikad niste radili u realnome sektoru, zato vama ispadaju i smiješna moja postavljena pitanja: Koliko investicija košta (financijska konstrukcija, početak investicije, završetak investicije).

Ali to nije smiješno, to je žalosno, jer ispada da se Vi zalažete za nazadovanje ovog kraja, a ne razvoj, ne zato što mislite da je nazadovanje dobro nego zato što ne znate što je razvoj. Ne može se jedna obična kanalizacija raditi 12 godina, barem ne u Općini Medulin, odnosno može, ali onda dokazujemo da smo nesposobni. Toliko o kanalizaciji.

Sljedeća pitanja: Kalkulacija cijene vode (zašto vodu plaćamo 57% više), kalkulacija cijene odvoza kućnog smeća, molim viziju razvoja religioznog turizma kada nemamo studiju koja nam dokazuje da je to profitabilno.

Zašto ne tim istima ponuditi koncesiju na cestu gdje bi oni razvijali religiozni turizam uz uvjet da ćemo im koncesiju dati besplatno, ako u firmu zaposle nekoliko naših mještana. Tristo tisuća kuna mi porezni obveznici možemo pokloniti sirotinji koje ima dosta, a bogovi će se pobrinuti za sebe.

Na temelju čega se u Općini Medulin donose odluke kada nema ni kalkulacije, ni troškovnika, ni studije koji bi trebali biti podloga da bi se odluka mogla donijeti. Na kraju moramo zaključiti da Vama glava služi za nošenje šešira. Poštovani građani Općine Medulina molim Vas da zauzmete nekakav stav o svemu ovome, pa makar bio i suprotan jer i to već puno znači", poručuje na kraju svog dopisa Roberto Cukon iz Medulina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa