Jakovčić: Moramo biti svjesni da Vlada, ako želi, može izgraditi Plomin na ugljen

0
Jakovčić: Nedolazak predstavnika Vlade i ministarstva je nekorektan potez
Jakovčić: Nedolazak predstavnika Vlade i ministarstva je nekorektan potez

"Istarska županija je utvrdila da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske učinilo niz propusta i pogrešno utvrdilo činjenična stanja, povrijedila pravila postupka, niz puta povrijedila materijalno pravo i nije bilo drugog načina nego da se digne tužba", rekao je Istarski župan Ivan Jakovčić na tematskoj sjednici Skupštine Istarske županije o TE Plomin, održanoj 29. listopada u Pazinu.

Upravo je podrška županu u tužbi koju je, u ime Istarske županije, 25. listopada na Upravnom sudu u Rijeci, podigao protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, bio jedan od predloženih zaključaka sjednice.

Jakovčić: Plomin 3 nije rekonstrukcija, već potpuno nova građevina

"Tužba ima podosta stranica može se sažeti u nekoliko važnijih segmenata od kojih je najvažniji nepoštivanje prostornog plana Istarske županije i konstatacija da se pogrešno primjenjuje materijalno pravo jer se u slučaju Plomina ne radi o nikakvoj rekonstrukciji, na čemu ovo ministarstvo inzistira, već se radi naprosto o potpuno novoj građevini", istaknuo je Jakovčić u svom obrazloženju. Osim toga postoji i odluka parlamenta da se u Hrvatskoj do 2015. neće graditi , ni ispitivati mogućnost gradnje elektrana na ugljen kao ni nuklearnih energana.

Poziv na poštivanje prostornog plana Istarske županije, koji određuje gradnju termoelektrane u Plominu na plin, ukupne snage 335 MW, te raspisivanje referenduma o Plominu od strane Vlade RH, zaključci su sa sjednice Skupštine Istarske Županije koji su, uz podršku županu, jednoglasno prihvaćeni od strane vijećnika.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji se pozivu nisu odazvali. Uz predstavnike HEP-a i civilnih udruga, sjednici su prisustvovali i čelnici općina Labinštine.

Ivetić (Ladonja): IDS ovdje zagovara plin, a u Saboru su vaši zastupnici glasovali za Zakon o energiji

Damir Ivetić (Ladonja) naglasio je kako će Klub Ladonja prihvatiti zaključke župana, ali uz neka pojašnjenja. "Na prošlom zaključku rekli smo da treba inzistirati da se valorizira plin kao energent i da se izradi ukupna ekonomska i ekološka usporedba plina i ugljena kao energenta, stoga smo tražili da se osim nadležnih ministarstava pozovu i nezavisni stručnjaci", rekao je Ivetić i dodao kako materijali koje su dobili i dalje ne govore što znači plin, a što ugljen u termoelektrani.

"Ladonja također podržava referendum, jer je to demokratski način izjašnjavanja građana oko nečega što ih se itekako tiče", rekao je ivetić i naglasio kako Ladonja podržava referendum i za puno manje stvari, a kamoli ne za pitanje koje će ostaviti trag i posljedice kako sadašnjim tako i budućim generacijama.

"Ono što smatramo da nije u redu je to da je ova tematska sjednica sazvana nakon donošenja Zakona o energiji, koji govori da se prostorni plan mora prilagoditi zahtjevima Zakona", napomenuo je Damir Ivetić i dodao kako smatra da je sjednica morala biti sazvana prije donošenja spomenutog zakona.

Damir Ivetić
Damir Ivetić
"Nije nam jasno da koalicija za ovom govornicom zagovara plin kao energent, a s druge strane u Saboru su predstavnici IDS-a glasovali, ali i prihvatili Zakon o energiji bez ikakvih amandmana", kazao je Ivetić i upitao jesu li to saborski zastupnici učinili zato što nisu pročitali taj zakon ili nisu u dogovoru sa bazom.

Ivetić je na kraju napomenuo kako je, ukoliko se referendum raspiše i uspije, potrebno je znati koji su koraci nakon njega, pošto ga Vlada može proglasiti neobaveznim.

Chiavalon (IDS-HNS): Žao mi je što nismo po ovoj buri održali sjednicu na Labinštini

"Često možemo čuti da je Plomin jedna od najvažnijih investicija RH. Ako je to najvažnija investicija, zašto na ovoj sjednici nema predstavnika Vlade i ministarstava", upitao je Tedi Chiavalon (IDS-HNS) i dodao kako mu je žao da po ovoj buri sjednica nije održana na Labinštini pa da vidimo kako šljaka leti po Labinštini.

Kao dodatni teret izgradnji Plomina na ugljen Chiavalon je istaknuo činjenicu da su se na natječaj za partnerstvo javili "trećerazredni igrači", a da su "jaki igrači" odlučili pričekati s investicijama u termoelektrane na ugljen dok ulaganje u takve elektrane ne postanu isplativo.

Tedi Chiavalon
Tedi Chiavalon
Jakovčić: Vlada može, ako želi, "na silu" izgraditi TE Plomin na ugljen

Nedolazak predstavnika Ministarstava na sjednicu, župan Jakovčić ocijenio je nekorektnim te je naglasio kako vjeruje da su zaključci sjednice jasna poruka Istre. "Namjerno nisam htio ulaziti u rasprave oko spomenutog Zakona o energiji i njegovog izglasavanja" rekao je Jakovčić, referirajući se na pitanja Ladonje. "Ako imat pitanje o tome, pitajte saborske zastupnike, ja sam ovdje samo župan", dodao je.

"Istarska županija razmišlja o svom 'malom HEP-u', pogotovo u trenutku kad postanemo članica EU i kad budemo imali potpuno slobodno tržište energije kada se otvaraju prostori i mogućnosti za takve ambicije i projekte", rekao je Jakovčić.
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić
"Neovisno o svim zakonima mi moramo biti svjesni da Vlada ima sve mogućnosti da temeljem važećih propisa može, da tako kažem, na silu izgradi termoelektranu na ugljen. Zakon o energiji u ovom slučaju nije presudan. Svi smo toga svjesni, no mi dajemo svoje jasne političke stavove o temama koje su bitne za Istru", istaknuo je župan i dodao kako je točno je da su boje koalicije u Istarskoj županiji i u Vladi iste, no kako to ne znači i da su interesi isti. (Darko Tumpić)

Zmajlović: HEP odlučuje hoće li Plomin C biti na plin ili ugljen

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je da je na investitoru odluka o tome hoće li termoelektrana Plomin C biti na ugljen ili na plin.

"Investitor je Hrvatska elektroprivreda (HEP), resorno ministarstvo je Ministarstvo gospodarstva. Što se tiče Ministarstva zaštite okoliša, unazad dvije godine proveden je postupak ocjene utjecaja na okoliš i stručno savjetodavno povjerenstvo je dalo svoju ocjenu. Na temelju toga je izdano i rješenje o prihvatljivosti zahvata uz, naglašavam, implementaciju najstrožih mjera zaštite i očuvanja okoliša", izjavio je ministar Mihael Zmajlović novinarima nakon otvorenja XII. međunarodnog simpozija gospodarenja otpadom, piše tportal.

Rekao je da je to ono što može reći, a to "hoće li biti termoelektrana na ugljen ili na plin, to je odluka investitora".

"Dakle, ovdje se radi o mišljenju i mjerama koje će osigurati da ukoliko termoelektrana bude na ugljen da ona ima minimalan, odnosno najmanji mogući utjecaj na okoliš", istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa