Pravi ljubitelji pršuta ne propuštaju smotru u Tinjanu

0
U ponudi su pršuti 32 različita proizvođača
U ponudi su pršuti 32 različita proizvođača

Smotra pršuta u Tinjanu definitivno je jedna od najoriginalnijih i najposjećenijih istarskih manifestacija. Već na otvorenju bilo je jasno da će i ovogodišnji festival pršuta biti u znaku mnogobrojnih posjetititelja, kojima fetu dobrog pršuta ne može nadomjestiti ni jedna druga delicija. Samo sat vremena nakon otvaranja dva parkirališta bila su krcata automobilima iz čitave Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske, te inozemstva, osobito Italije i Slovenije. ISAP Tinjan je manifestacija koju istinski ljubitelji pršuta ne propuštaju.

Uz simboličnu ulaznicu od 10 kuna, s kojom se sudjelovalo u nagradnoj igri, posjetiteljima su se osim pršuta 32 proizvođača nudili razni domaći proizvodi, od sira, meda, raznih namaza do voća i povrća. Bilo je tu i proizvoda od lavande i raznih drvenih predmeta za kućanstvo.

Ni saborski zastupnik Silvano Hrelja nije odolio zovu pršuta
Ni saborski zastupnik Silvano Hrelja nije odolio zovu pršuta

U samom šatoru u kojem se održavala smotra pršuta posjetitelji su uz čašu domaćeg vina i domaćeg kruha mogli kušati istarski, dalmatinski i hercegovački te španjolski, portugalski, francuski, talijanski, austrijski slovenski i crnogorski pršut. Pršuti različitih osobina i boja, od tamnocrvenog do svjetlocrvenog i dimljenog, svaki na svoj način poseban i privlačan.

Za razliku od prošle godine, kada mi se nekako činilo da to nije onaj "pravi, dobar istarski pršut", ove sam godine, priznajem, kušala samo vrhunske pršute. Zapravo cijelu manifestaciju doživjela puno ljepše i imam samo pohvale za organizatore. Možda sam istarski pršut, zbog toga što je to prvi prehrambeni proizvod u Hrvatskoj koji je dobio zaštitnu oznaku izvornosti, ove godine gledala drugačijim očima, možda je na ukupan dojam utjecalo prekrasno vrijeme ili sam jednostavno bila raspoloženija, ne znam. Samo znam da mi je 300 kuna, koliko sam ponijela sa sobom bilo premalo za sve ono što sam htjela kupiti. I zato se moja jedina zamjerka odnosi na to što u blizini nije bilo bankomata. Jer kada je u novčaniku ponestalo novaca, završio je i moj dan u Tinjanu. Za sve one koji nisu danas bili u Tinjanu poruka da to nikako ne propuste sutra. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Sve se odvija u ogromnom šatoru površine 1.000 m2
Sve se odvija u ogromnom šatoru površine 1.000 m2

Nagrađeni pršuti

Šampioni 6. ISAP-a, internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu su Pršuti Dujmović iz Kringe i Puntica iz Vinjerca kraj Zadra.

U kategoriji istarskih pršuta zlatom su nagrađeni pršut pršutarne Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, pršutarne Kod Milana iz Vodnjana i pazinskog Pisiniuma.

U kategoriji dimljenih pršuta s kožom najbolji su bili: Tažex iz Crne Gore, Mataš iz Maslenice, Delicije Marović iz Sinja, Eurodelikatese iz Metkovića, Bel Cro-Trade iz Drniša, Roca iz Stankovaca, Kulina Nova Sela iz Metkovića, Baba delicije iz Drniša te Voštane iz istoimenog sela kraj Trilja.

U kategoriji nedimljeni pršut s kožom ove je godine izložen samo Jamon Iberico iz Španjolske. Njegov proizvođač Aquilino dolazi iz grada Jerez de los Caballeros, ovogodišnjeg grada partnera sajma u Tinjanu.

Na štandu Crnogoraca
Na štandu Crnogoraca

Gužva na španjolskom štandu
Gužva na španjolskom štandu
Španjolski proizvođač Aquilino u Tinjan je došao posredstvom labinske nevjeste Fefi Gonsales (druga s lijeva)
Španjolski proizvođač Aquilino u Tinjan je došao posredstvom labinske nevjeste Fefi Gonsales (druga s lijeva)
Nema dobrog pršuta bez dobrog vina
Nema dobrog pršuta bez dobrog vina

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa