Ako se želi sačuvati gradove i općine, treba mijenjati zakon o šumskom zemljištu

0
Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu
Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu

"Razgovarao sam u utorak s Bajićem oko Purisa u kojem DORH provodi izvide, a razgovarao sam i o problemima s uknjižbom šumskog zemljišta u našim gradovima i općinama", rekao je Damir Kajin na konferenciji za novinare 19. listopada u Pazinu i ponovo naglasio kako je Puris prioritet, odnosno istarski problem broj jedan, s obzirom da se radi o 300 zaposlenika o kojima ovise i njihove obitelji te o isto toliko kooperanata koji ovise o opstanku Purisa.

Kajin je najavio kako bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u subotu u Pazinu s gradonačelnikom i predstavnicima Županije trebao razgovarati kako o Purisu, tako i o problemu uknjižbe zemljišta. "Puris valja sačuvati kao tehnološku cjelinu. Opstojnost središnje Istre kao i opstojnost istarske poljoprivrede ovise o budućnosti Purisa", naglasio je.

Kajin: DORH mora stati s uknjižbama

"Bajić je decidiran kada kaže da bi lokalna samouprava trebala sačuvati šumsko i poljoprivredno zemljište u onim granicama obuhvaćenim prostornim planovima do 1991. godine. No isto tako kaže da njegovi djelatnici postupaju po zakonu", rekao je Kajin osvrćući se na problem šumskog zemljišta u gradovima i općinama.

"Ako se želi promijeniti praksa DORH-a, potrebno je mijenjati zakon, a to mora učiniti vladajuća koalicija", rekao je Kajin i napomenuo kako vlast ne smije lokalnu samoupravu razvlastiti, već naprotiv, osnažiti.

Kajin smatra da upravo lokalna samouprava u Istri, u čijim strukturama radi preko tisuću ljudi, mora pripremiti Zakon o šumskom zemljištu.

"Želim vjerovati da će zastupnici taj zakon braniti i da ćemo dobiti potporu vladajuće koalicije. Tako ćemo obraniti naše parkove, Zlatni rt, pulske i porečke nekretnine", rekao je Kajin, ali je isto tako naglasio kako prije toga DORH mora stati na loptu s uknjižbama, jer ako se država u međuvremenu uknjiži na neku od nekretnina, pitanje je hoće li to zemljište kasnije vratiti lokalnoj samoupravi. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa