SRP: Seks na javnom mjestu ne narušava javni red i mir

0
Davor Rakić, Vladimir Kapuralin i Alda Petrović
Davor Rakić, Vladimir Kapuralin i Alda Petrović

„Vlast nizom apsurdnih prijedloga vježba mišiće na najslabijima“, smatra predsjednik Socijalističke radničke partije Vladimir Kapuralin govoreći o Vladinom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru. Naime, na konferenciji za medije, održanoj 18. listopada u Puli, osvrnuo se na predloženi zakon i istaknuo kako ne vide pravnu osnovu za selektivni tretman nekog prekršaja.

Kapuralin: Prostituciju nije iskorijenio nitko pa neće ni ova Vlada

„Najstarije zanimanje na svijetu, prostitucija, još je jedna misija koju si je ambiciozna vlada zamislila“, napominje Kapuralin koji veli da taj zanat nitko nije iskorijenio ni u jednom razdoblju ljudske povijesti i to, smatra zasigurno neće uspjeti ni ovoj Vladi sa predloženim zakonom, ukoliko ga se usvoji.

Vlast bi, prema Kapuralinu, trebala iz tog lanca izbaciti i kazniti mafiju i kriminalce, makroe koji tu društvenu pojavu iskorištavaju i uvesti adekvatnu medicinsku pomoć. Time bi se, ističe, uspostavio minimum društvene prihvatljivosti te pojave.

Riječ je o „setu propisa koji zadiru u ljudsku intimu i koji su u koliziji s vremenom u kojem živimo“, istaknuo je na kraju uz napomenu da su dobno diskriminatorski. „Pogađaju mlađi spolno zreli sloj populacije koji zapravo nema konvencionalne komforne uvjete u kojima bi upražnjavali normalne intimne biološke potrebe. Usmjerene su i protiv specifičnih oblika kulture tijela“, izjavio je. Uz sve to, kako kaže, javno mjesto nije jasno definirano, već se odnosi na sve van vlastite kuće ili vrta. „Onda bi to mogao biti i Sjeverni pol“, veli i dodaje kako je „gospoda to trebala jasnije definirati. Te pacifičke pojave ne ugrožavaju nikoga i kao takve ne mogu biti tretirane kao narušavanje javnog reda i mira“.

Vrijeđanje policijskih službenika ne bi se trebalo posebno tretirati

Kapuralin smatra kako su svi građani pred zakonom isti stoga omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika ne bi trebalo različito tretirati od, primjerice trgovaca, poštara, konobara, predstavnika medija… „Znači li to da će prekršitelj biti na jedan način tretiran ako omalovažava ili uvrijedi policijskog službenika, a na drugi ako to učini pripadnicima nekih drugih profesija?“, pita se Kapuralin i dodaje kako ničiji dignitet ne bi trebao biti inferiorniji.

Prijedlog sankcija koje Vlada predlaže za prosjačenje je apsurdan, anticivilizacijski i neostvariv, veli Kapuralin: „Kako će oni koji su zbog neimaštine prisiljeni prositi, platiti novčanu kaznu? Na koji im je način vlast misli naplatiti? Ako pak smatraju da postoje i takvi primjeri u kojima netko te ljude koristi za neke svoje interese, onda bi oštricu zakona trebalo usmjeriti ka njima“.

Vlast, mišljenja je Kapuralin, time samo nastoji skrenuti pažnju sa ozbiljnih problema poput kriminala koje nagriza društvo, a ne sankcionira se. Ističe kako je čak 97,5 posto neriješenih slučajeva iz domene kriminala.

Davor Rakić, predsjednik gradskog odbora SRP-a veli kako su oni za slobodu građanskog socijalizma jer on oslobađa čovjeka od kapitalizma. (Tekst i foto: Paola Albertini

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa