Gradsko vijeće Pule prihvatilo (pre)imenovanje pulskih ulica

0
Pula
Pula

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule prihvaćena je odluka o imenovanju i preimenovanju ulica i trgova u gradu. Tako su se u popis uvrstili nazivi „Ulica Antona Cilige - Tonina“, koji je bio antifašist, novinar i publicist, jedan od organizatora revolucionarnih zbivanja protiv fašističkog terora u Istri te  „Ulica pulskih evakuiraca (1915.-1918.)“ - izbjeglice sa područja Pomorske utvrde Pula, koje su tijekom I. svjetskog rata, evakuirani u logore u Austriji, Ugarskoj, Češkoj i Moravskoj. Tim se nazivima  imenuju dvije nove ulice na području Valdebeka.

Naziv „Ulica Monte giro“ što je ujedno i naziv gradskog groblja i jednog od sedam brežuljaka na i podno kojih se razvila Pula, preimenuje se u ulicu „Put za groblje“, a kako je na sjednici vijeća pojasnio gradski pročelnik za prostorno uređenje Giordano Škuflić, želju za imenovanjem izrazili su sami žitelji te ulice čiji je prijašnji naziv pomalo grubo zvučao.

Dvije ulice ispod Arene koje do sad nisu bile imenovane zvat će se „Šetalište Nella Milottija“, po istaknutom kulturnom djelatniku, akademskom glazbeniku, skladatelju, dirigentu i pedagogu koji je svojim radom doprinio istarskoj i hrvatskoj glazbenoj kulturnoj baštini i „Prolaz Nevenke Zacchigne“ koja je bila sudionica antifašističkog pokreta te istaknuta djelatnica u poslijeratnom razdoblju i zastupnica u Saboru NR Hrvatske.

Zelena površina kod Katedrale dobiva naziv „Park žrtava Vergarole“ po uvali na južnoj obali pulske luke i kupalištu na kojem su 18. Kolovoza 1946. godine, eksplodirale protubrodske podmorske mine, pri čemu je prema službenim podacima poginulo 116 osoba, mahom žena i djece, a ranjeno ih je 216.

Površina oko Kaštela imenuje se u „Šetalište Franje Nefata“ po istaknutom antifašistu i političaru, koji je za savezničke uprave u Puli bio na čelu pokreta i organizacija za sjedinjenje Istre s Hrvatskom i Jugoslavijom, prvi predsjednik NOO-a Pule (1947.- 49.) te prvi pulski zastupnik u Saboru NR Hrvatske.

U konačnici, prolaz koji povezuje Kosovu i Mutilsku ulicu nositi će naziv „Flegov prolaz“ po publicistu koji je svoj doprinos dao u proučavanju novije povijesti Pule, antifašističke borbe te kulturnog identiteta Pule u poslijeratnom razdoblju. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa