Istru masovno naseljavaju „Daruvarčani“

0

Jeste li primijetili da Istru u posljednje vrijeme najviše posjećuju Daruvarčani. Zapravo u koji god hrvatski grad dođete, gdje god se okrenete vidjet ćete registarsku oznaku ovog slavonskog gradića poznatog po toplicama, dobrom vinu i najvećoj manjinskoj zajednici Čeha u Hrvatskoj. Netko tko ne zna u čemu je kvaka pomislio bi da Daruvarčani jako vole putovati.

Grad, koji s okolnim naseljima ima tek nešto više od 13 tisuća stanovnika, u posljednjih nekoliko godina postao je vrlo poznat iz jednog jedinog razloga: obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti ovdje je najjeftinije. Za popularnost oznake DA na vozilima zaslužne su leasing kuće koje s daruvarskim tablicama kupcima uštede od 800 do 1000 kuna, ovisno o snazi vozila. Za razliku od fizičkih osoba, koje moraju imati prebivalište u mjestu čiju oznaku dobiva njihovo vozilo, leasing kućama je dovoljna podružnica registrirana u mjestu zone niskog rizika da bi njihovi klijenti mogli uživati jeftinije osiguranje.

Zašto je Daruvar postao eldorado za leasing i rent-a-car kuće? Registracijska područja Hrvatske podijeljena su na sedam zona rizika za koja je utvrđena osnovna funkcionalna premija bez popusta i bonusa ili doplataka. Tako je u Daruvaru cijena osiguranja najjeftinija i osnovica je 1.312 kuna, dok je najskuplja u Zagrebu i Krapini i iznosi 2.313 kuna. Zone rizika utvrđuju se temeljem tehničkih rezultata odnosno prema omjeru isplaćene štete i prihodovane premije. Jednostavnije rečeno, u Daruvaru je manje prometnih nesreća nego u ostatku Hrvatske, pa je zato osnovna premija najniža. (R.M.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa