Luka Stojnić i Matija Debeljuh predstavljaju se u Bruxellesu

0
Bruxelles
Bruxelles

U utorak, 9. listopada, s početkom u 19.30, u prostorima Regije Veneto, u Bruxellesu okviru programa Open days europskih regija otvara se skupna izložba Statica#2 na kojoj sudjeluje troje umjetnika: Luka Stojnić, Giuseppe dall’Arche i Matija Debeljuh.  Autorica predgovora je povjesničarka umjetnost Branka Benčić. Izložbu suorganiziraju Regija Veneto i Istarska Županija.

Izložba Statica#2 predstavlja specifičan projekt suradnje suvremenih umjetnika regija Veneto i Istre i temelji se na temama prirode, identiteta, zajedničkog ekosustava i društvenog prostra, te pejzaža kao prirodnog okoliša, umjetničke konstrukcije i kulturalne forme.

„Na različite načine i različitim medijima, alatima i umjetničkim jezikom, putem skulpture (Stojnić), fotografije (dall’Arche) i pokretnih slika, odn. video zapisa  kao dokumenta (Debeljuh) trojica autora problematiziraju suodnose  prirode, povijesti i identiteta na jednoj konkretnoj lokaciji – lokalitetu Argilla u okolici Momjana. Skulpture Luke Stojnića, odabir materijala od kojeg su izgrađene, kao i mjesto njegova porijekla (Argilla, i tal. l’argilla – glina) predstavljaju referentan okvir i čine središnje mjesto oko kojeg se formira narativ izložbe. Djelujući zajednički na projektu, umješteni u  specifičan lokalitet kao mjesto refleksije, umjetnici na različite načine istražuju procesualnost tvari, njezinu podložnost promjenama, a krajolik postaje mjesto propitivanja međuodnosa prostora, povijesti, memorije ili identiteta“, stoji u predgovoru Branke Benčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa