Gradsko vijeće Pule: Licul se smijao dok je Martinčić govorio, a ovaj ga napao da je nekulturan

0
Mauricio Licul
Mauricio Licul

Kilometar pulske zaobilaznice koji treba sanirati, a koji je oporba nazvala "zlatni kilometar" i zatražila da se o njemu raspravlja na 36. sjednici Gradskog vijeća Pule, očekivano je zadržao vijećnike u klupama duže od planiranog te izazavo žestoke reakacije i svađe među vijećnicima.

Mauricio Licul iz Ladonje pojasnio je zašto su tražili točku dnevnog reda pod nazivom  „Interpelacija za donošenje Zaključka o nužnosti hitne izvedbe sanacije dijela kolnika u Ulici Prekomorskih brigada“. Licul je rekao da je Grad Pula „skoro u cijelosti“ platio 50 milijuna kuna vrijedan kilometar zaobilaznice, a prošlo je skoro 18 mjeseci od kad su utvrđene nepravilnosti na asfaltu. „Grad bi odmah trebao izdvojiti sredstva i pritisnuti izvođača da završi posao za koji je odgovoran i preplaćen“, naglasio je Licul te dodao kako se takvo što nikako ne bi trebalo događati. „Naročito kada je tolika suma u pitanju i kada su u pitanju lokalne firme kojima se očito pogoduje“, izjavio je.

Pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat poručio je Liculu: „Svakim vašim istupom iznos zaobilaznice raste. Prvo je bio 40, pa 45, sad je 50 milijuna kuna“. Kazao je kako su se određena oštećenja na asfaltu naknadno pojavila i da su dali izvođaču promptni zahtjev za sanaciju.

„Sada radimo na obalnom kolektoru na Rivi koji je spriječio tu sanaciju, a uskoro kreću radovi na kružnom toku tako da će zaobilaznica opet preuzeti teret prometa i ne možemo i nju još zatvoriti“, naglasio je Prhat.

Licul je na to odgovorio kako je kružni tok slabi argument te da je i „laiku jasno da se taj kilometar može raditi u dvije faze tako da ne stvara veće probleme u prometu“. Ponovio je kako se „tom izvođaču“ pogoduje i dodao da to ni ne čudi jer se bliže izbori, pa novac, istaknuo je, od nekud mora doći.

U raspravu se uključio i vijećnik Marko Martinčić (IDS) i uputio niz pitanja Liculu: „Što je tu preplaćeno, što znači zlatni kilometar, kome je pogodovano?!“ upitao je i napomenuo Liculu kako se "razbacuje kilometrima kao da su kifle“.

Marko Martinčić
Marko Martinčić

Riva je, smatra Martinčić, itekako bitna. „Ako ova vaša aktivnost nije promidžbena, onda je naivna“, kazao je Martinčić Liculu vidno uzrujan uz napomenu: „Uđite u problem profesionalno, a ne laički. Što bi bilo da se zatvore sve gradske ulice. Što bi tek onda vrištali?!“, upitao je Martinčić Licula koji mu se čitavo vrijeme smijuljio.

Martinčić mu se oštro obratio: „Nemojte mi se tako smijati. Takve bezobraštine nikad nisam čuo. Uzmite si bonton. Ipak sam ja od vas stariji i ovakvo što neću tolerirati, pogotovo ne od vas“, poručio mu je i dobio opomenu od Denisa Martinčića, predsjednika Gradskog vijeća.

„Zabluda je da se sanacija neće napraviti“, na kraju mu je rekao. No, Licul je napomenuo kako se to već trebalo napraviti. „Ali svima je jasno zašto se to nije napravilo, svima je jasno o čemu pričam“, ustrajao je Licul napomenuvši kako se ono što je rađeno gradskim novcem treba napraviti dobro.

Martinčić je pak istaknuo kako ne vidi zašto bi se nekome pogodovalo, dok je Bruno Nefat (Ladonja) istaknuo da se još ne zna uzrok nečega što se dogodilo prije 18 mjeseci, odnosno, zbog čega se asfalt uništio.

Za riječ se javio i Peđa Grbin (SDP) koji se složio da se sanacija spornog kilometra treba što prije odraditi. „Treba makar naći drugog izvođača koji će to sanirati na teret onoga koji je štetu i skrivio“, kazao je Grbin.

U raspravu se potom uključio i Valter Boljunčić (IDS) i podsjetio Licula da su oni bili i protiv plinofikacije, nove škole na Velom Vrhu… Praktički svega što se u gradu radi.

Miletić mu je pak poručio da objavi sve troškovnike koje je prikupio: „Ako je i jedna lipa preko ove najniže ponude, objavite ih!“ Istaknuo je kako je za to da to riješe mirnim putem, ali ako bude potrebno, to će na kraju sud riješiti. „Na ovaj način nema smisla pričati, vaš nastup me vrijeđa. Ne znam ko kome pogoduje, ali o tome će na kraju odlučiti građani“, zaključio je Miletić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Boris Miletić
Boris Miletić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa