Završeno istraživanje o srednjovjekovnom naselju Guran i njegovim crkvama

0
Predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja
Predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja

U Palači Bettica u Vodnjanu 27. rujna u sklopu međunarodno znanstveno-istraživačkog projekta "Srednjovjekovno naselje Guran i njegove crkve", predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja ovogodišnje kampanje te spomenuti projekt općenito. Posebno su istaknuti daljnji planovi koji uključuju nastavak istraživanja, izdavanje monografija te prezentacija spomenika u sklopu arheološkoga parka.

Međunarodni znanstveno-istraživački projekt „Srednjovjekovno naselje Guran i njegove crkve“ dio je aktivnosti „Međunarodnoga istraživačkog centra za kasnu antiku i Srednji vijek“ Sveučilišta u Zagrebu, čiji je interes prvenstveno usmjeren prema istraživanju umjetničke baštine Istre i širega područja s ciljem njezinoga proučavanja, vrednovanja i uklapanja u širi europski kontekst naznačenoga perioda. Istraživanja guranskih spomenika provode se u okviru znanstvene suradnje sa švicarskim stručnjacima iz „Kantonske arheološke službe“ iz Ženeve te Sveučilišta u istoimenome gradu i Konzervatorskoga odjela u Puli. Provođenje suradnje započelo je 2002. godine revizijskim iskopavanjima dvije guranske crkve (trobrodna bazilika i crkva Sv. Šimuna). Nakon druge kampanje istraživanja su proširena na područje srednjovjekovnoga naselja Guran koje se spominje u povijesnim dokumentima, a nalazi se nekoliko kilometara istočno od Vodnjana.

Daljnjim istraživanjem terena sjeverno od naselja utvrđen je i točan položaj crkve Sv. Cecilije čija su istraživanja započela 2005. godine. Sve tri crkve su u potpunosti istražene, dok su istraživanja naselja u tijeku. Kad je riječ o konzervatorskim radovima, trobrodna bazilika i crkva sv. Šimuna su na temelju znanstvenih rezultata dobivenih arheološkim iskopavanjima konzervirane i prezentirane javnosti. Oko crkve Sv. Šimuna, u projekt valorizacije i prezentacije također su integrirani obnovljeni pristupni putovi, kao i prostor funeralne namjene, vraćajući tako crkvu u njezin izvorni prostorni kontekst.

U tijeku je privođenje kraju jedanaeste kampanje, koja je i posljednja u sklopu ovoga hrvatsko-švicarskog znanstvenog projekta. Tijekom ove kampanje izvedeni su završni konzervatorski radovi na crkvi Sv. Cecilije, a istraživanja naselja su nastavljena.

Na jučerašnjoj prezentaciji projekta sudjelovali su gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, prof. Miljenko Jurković, voditelj Međunarodno znanstvenog istraživačkog centra za kasnu antiku i Srednji vijek“ Sveučilišta u Zagrebu, Jean Terrier, ravnatelj Službe za arheologiju kantona Geneve i Charles Bonnet, arheolog svjetskog glasa za kasnoantičko razdoblje te su predstavljeni svi preliminarni rezultati ovogodišnje kampanje, izvijestili su iz Grada Vodnjana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa