Uljanik isporučio brod za Azerbajdžan

0
Brod Balaken može prevoziti 54 vagona
Brod Balaken može prevoziti 54 vagona

Uljanik rodogradilište je 27. rujna kompaniji Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Republike Azerbajdžan isporučilo gradnju 499 pod nazivom „Balaken“. Riječ je o drugom od dva ugovorena broda nosivosti 5.000 tona za prijevoz vagona Kaspijem. Brod dužine 154,80 i širine 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora oznake 5S26MC6 svaki snage 2000 kW pri 250 o/min s kojim će postizati 14,5 čvorova brzine plovidbe, a ukupno će moći prevoziti 54 vagona.

Valja istaknuti kako je od početka montaže „Balakena“ na navozu, 30. ožujka ove godine, do današnje isporuke vlasniku prošlo nepunih šest mjeseci, što je najkraće razdoblje od početka montaže do isporuke u posljednjih 15-ak godina, te predstavlja izniman uspjeh svih radnika Uljanika.  

Podsjetimo, prije dva tjedna Uljanik je istoj kompaniji isporučio wagon carrier „Bardu“ brod istovjetan „Balakenu“, a valja istaknuti kako za Azerbaijan State Caspian Shipping Company danas plovi nekoliko brodova izgrađenih u Uljanik brodogradilištu te da je slične brodove Uljanik je gradio prije šest godina, ali i sredinom osamdesetih prošlog stoljeća kada je također izgrađeno osam tzv. „paroma“ brodova za prijevoz vagona.

Današnjom isporukom suradnja, koja je između trenutno vodećih ljudi Azerbaijan State Caspian Shipping Company i Uljanika započela prije 28 godina na svojevrstan je način opetovano potvrđena i produbljena te čini čvrstu osnovu za buduće poslove i povratak Uljanika na tržište Kaspija.

Ugovor za gradnju „Balakena“ i potpisan je u svibnju 2011. godine, a brod je u more porinut 15. lipnja ove godine. Uskoro nakon isporuke „Balaken“ će s posadom isploviti put Kaspija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa