Općina Kršan ne želi dijeliti rentu od TE Plomin 3

0

Kršan ne želi dijeliti naknadu za korištenje prostora buduće TE Plomin C, zaključeno je na sjednici Općinskog vijeća Kršana, održanoj 24. rujna u Kršanu.

Povod sjednici bilo je pismo namjere kojeg su 2. srpnja potpisali gradonačelnik Tulio Demetlika i načelnici Srećko Mohorović, Josip Knapić, Ivan Franković i Valdi Runko. Njime je dogovoreno da će rentu od buduće elektrane dijeliti sve općine Labinštine, a ne samo Općina Kršan (94 %) i Grad Labin (6 %), kao do sada. Prema prijedlogu koordinacije gradonačelnika i načelnika Labinštine, a s čime su upoznati uprava HEP-a i Vlada RH, Općina Kršan bi nakon izgradnje „trojke“ dobivala 50 %, Grad Labin 26 %, a općine Raša, Sv. Nedelja i Pićan po 8 % posto.

Znajući da će takav prijedlog naići na otpor među kršanskim vijećnicima, Runko je svoj potpis na ovaj prijedlog uvjetovao mišljenjem Općinskog vijeća Kršana.

Kao svojevrsni kompromis između prijedloga koordinacije načelnika (čitaj Tulija Demetlike) i očekivanog otpora svojih vijećnika, Runko je predložio zaključak prema kojem bi se o mogućoj preraspodjeli među općinama počelo raspravljati tek nakon što Demetlika prihvati slijedeće uvjete: da se vlasništvo nad Vodovodom i Komunalnim poduzećem 1. maj ravnomjerno raspodijeli između svih općina (sada je Grad Labin većinski vlasnik) te da se trajektno pristanište Brestova izdvoji iz Lučke uprave Rabac.

No, ni takav zaključak nije se svidio vijećnicima, pa je rasprava očekivano krenula u smjeru raspodjele buduće rente, tako da na kraju nitko nije raspravljao o Runkovom prijedlogu, već o tome treba li Općina Kršan rentu dijeliti s drugim općinama.         

"Moj glas za ovo nikad nećete dobiti. Ja sam za Kršan i dok sam tu brinut ću se za interese Općine Kršan", rakao je Klaudijo Lazarić (HSLS), kojemu je jasno da Grad Labin nikad neće pristati na te uvjete. Lazarić smatra da se renta treba dijelti prema dosadašnjem omjeru, te se pita s kojim pravom vijećnici oduzimaju sredstva budućim naraštajima. "S kojim pravom glumimo mesije i dijelimo svima ono što je naše", pita se Lazarić. "Nakon prevare u petak, ne znam više kome vjerovati", osvrnuo se Lazarić i na sjednicu održanu 21. rujna, kada su nenamjerno izglasali izmjenu i dopunu Prostornog plana prema kojima je skinuto ograničenje o ukupnoj snazi termoelektrane u Plominu, te stavak o plinu kao obaveznom energentu.

Načelnik općine Valdi Runko naglasio je kako je zaključak o preraspodjeli sredstava, u biti, samo mišljenje o kojem se još može i mora raspravljati, a ne gotov čin. "Treba pogledati sve aspekte ovog mišljenja i ponovno raspravljati o tome za pet ili sedam dana. Nismo ograničeni vremenom. Imamo mnogo dilema i to je svakako tema za slijedeće sjednice", rekao je Runko, a s njime se složio i predsjednik vijeća Zdravko Vidak (HDZ), koji smatra da ne treba biti isključiv i odbijati razgovor o ovom pitanju.

"Kršan je mnogima trn u oku zbog svog proračuna. Prvi smo uveli stipendije za sve studente, a porodiljne naknade više su nego u ostalim općinama. Sve to omogućava naš proračun. Nisam dobio mandat da se toga odričem. Nemam ništa protiv da se dijeli obeštećenje, ali ovdje se radi o naknadi za korištenje prostora. To je uskraćivanje sredstava Općini Kršan. Za druge općine nismo odgovorni", rekao je Silvano Uravić (SDP), potpredsjednik Općinskog vijeća, ujedno se pitajući zašto se ista solidarnost nije primjenjivala u slučaju Rockwoola i Holcima.

Boris Babić (IDS) pak predlaže da Općini Kršan ostane čitav iznos naknade (više od 40 milijuna kuna), a da Grad Labin i ostale općine podjele 100 milijuna eura koliko je Vlada RH obećala uložiti u projekte prijateljskog okruženja.

Nakon žustre rasprave, spomenuti zaključak, odnosno mišljenje odbijeno je većinom od 8 glasova (Zdravko Vidak, Klaudijo Lazarić, Silvano Uravić, Dragan Ljubičić, Boris Babić, Tamy Prusić, Matilda Ilić i Eđeo Brenčić). Serđo Vozila, Suzana Licul i Šemso Mujić (svi s liste Valdija Runka), Slavko Rabar (HSU) i Nevija Tireli (IDS) ostali su suzdržani, a jedino je Boris Rogić (IDS) glasao za zaključak. (Danijela Bukvić)

Zdravko Vidak i Valdi Runko
Zdravko Vidak i Valdi Runko

Zaključak koji nije dobio podršku kršanskih vijećnika

1. Općinsko vijeće Općine Kršan, vezano uz predloženi model raspodjele sredstava – nadoknade za prostore koje koriste objekti za proizvodnju električne energije, sve vezano uz planiranu izgradnju TE Plomin C snage 500 MW donosi sljedeće uvijete:

-  naknada za korištenje prostora TE Plomin I i TE Plomin II ne može biti niža od postojeće naknade utvrđene u Odluci o visini nadoknade za prostore koje koriste objekti za proizvodnju električne energije, koja iznosi 0,4262 kn/kwh i u cijelosti treba pripadati Općini Kršan,

-  predstavnička tijela Grada Labina i općina Sv. Nedelja, Pićan, Raša i Kršan suglasno će donijeti Odluku o preraspodjeli zajedničkih udjela u Trgovačkim društvima u zajedničkom vlasništvu – TD VODOVOD LABIN d.o.o. Labin i TD 1. MAJ LABIN d.o.o. Labin, po novom modelu prema kojem će svaka od navedenih lokalnih jedinica u vlasništvu kao i odlučivanju sudjelovati sa svojih 20 %

- Županijska skupština Istarske županije mora donijeti odgovarajuću Odluku (akt) o izdvajanju Trajektnog pristaništa Brestova i Luke Plomin iz sastava Lučke Uprave Rabac sa sjedištem u Rapcu i Odluku (akt) o formiranju nove Lučke Uprave Plomin sa sjedištem na području Plomin Luke, Općina Kršan.

2. Tek po ispunjavanju uvjeta utvrđenih u toč. 1. Ovog zaključa, može se pristupiti razmatranju predloženog modela raspodjele sredstava – nadoknade za prostore koje koriste objekti za proizvodnju električne energije, sve vezano uz planiranu izgradnju TE Plomin C snage 500 MW.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa