Hassan Abdelghani, voditelj galerije Makina: Arapski Slavonac u Puli

0
Hassan Abdelghani (Foto: Jutarnji list)
Hassan Abdelghani (Foto: Jutarnji list)

U službenoj biografiji Hassana Abdelghanija stoji da je rođen u Osijeku 1965. godine, odrastao u Kairu, fotografiju učio u Kopenhagenu, gdje osniva i privatnu foto školu.

U Danskoj je bio i glumac u filmovima, TV serijama i reklamama. Bio je kustos 30 izložbi. Radio je kao producent, bio fotograf na filmovima “Sve džaba”, “Kenjac” i “Buick riviera”.

Posljednje tri godine u centru Pule vodi galeriju Makina koja je ugostila brojna fotografska imena. Trenutno ima i samostalnu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, u sklopu Photodaysa, festivala posvećenog fotografiji, koji je u lipnju održan u Rovinju, a sad se izlažu odabrani radovi. Svojim ciklusom “Sa distance” Abdelghani je osvojio prvu nagradu u kategoriji Umjetnički koncept.

Izložba je zbog velikog zanimanja produljena do 7. listopada.

Prizori fotografija odavno mrtvih ljudi, pa i djece, snimljenih na nadgrobnim spomenicima, požutjeli od prolaska vremena, bude jezu.

* Kako to da sada živite u Puli?
- Moja čudnovata veza s Istrom kreće od samog početka. Otac mi je egipatsko plemićko dijete i studirao je u Beču pedesetih godina, odakle je otišao na ljetovanje u Poreč. Mama je iz Osijeka, ljetovala je u Poreču kad i moj otac i ljubav se rodila.

* Hrvatski govorite s jakim slavonskim naglaskom?
- Ponosan sam na svoj naglasak. Rođen sam u Osijeku, no veći dio djetinjstva proveo sam u Kairu, tako da mi je arapski zapravo prvi jezik. Vratili smo se u Slavoniju krajem 70-ih, no brzo sam otišao. Prvo na studij orijentalne filologije u Beograd, zatim u Dansku, u međuvremenu sam puno putovao, najviše po Africi. Bile su to, kako ih ja volim zvati, “nevine osamdesete”.

U Danskoj sam prvo učio fotografiju, a nakon toga otvorio školu u samom centru Kopenhagena. Škola je bila pravi hit, dovodili smo najveća imena fotografije, a osim toga skupio sam neku ludu ekipu, tulumi su bili najbolji u gradu.

* Vi ste bili i glumac u Danskoj?
- S hrvatskim sam krajevima ostao u vezi preko velikog glumca Zlatka Burića Kiće, koji je kum mojem djetetu. On je u Danskoj bio velika filmska zvijezda, a ja sam počeo glumiti preko njega. Bio sam i zvijezda Tuborgovih reklama. A kako sam radio i na Danskoj filmskoj akademiji, spojio sam se sa svijetom filma. Glumio sam u diplomskom filmu Thomasa Vinterberga, družio sam se s Larsom von Trierom.

No, naposljetku je prevladala ljubav prema fotografiji koju gajim od djetinjstva. Već sam se sedamdesetih, naime, počeo baviti fotografijom, koju sam razvijao u kupaonici u našem stanu u Osijeku, a prvi mi je fotoaparat kupila mama Ivanka.

* Kako ste došli na ideju za novi ciklus “Sa distance” koji je upravo izložen u MUO?
- Tu se trebamo vratiti u Afriku i u osamdesete. Putujući upoznao sam jedan austrijski par, i rado smo se družili. Kontakt se izgubio kad sam otišao u Dansku. Prošlo je neko vrijeme, i ja sam bio pozvan da izlažem u Grazu. Odlučio sam ih potražiti. Iako se nismo vidjeli 20 godina, osjećali smo se kao da smo se jučer rastali. On je bio kustos muzeja u Judenburgu, i naručio mi je ciklus kojim sam trebao spojiti Pulu i Austriju. Nisam želio fotografirati nikakve zgrade, što bi bila prva asocijacija na austrougarsko naslijeđe, nisam znao što da snimam. Zajedno s prijateljem Borisom T. Matićem bistrio sam misli šećući po groblju, i ideja je došla sama od sebe. Snimao sam fotografije pokojnih Austrijanaca na pulskom groblju, čiji su grobovi stariji od stotinu godina.

Abdelhani je snimao fotografije mrtvih Austrijanaca na pulskom groblju
Abdelhani je snimao fotografije mrtvih Austrijanaca na pulskom groblju

Riječ je o ljudima koji su odavno umrli, nemaju neposrednih nasljednika da im dolaze na groblje...

Groblja nisu zapuštena, dobro su očuvana. Ove su fotografije na keramičkim pločicicama u stotinu godina prošle sunce, kišu, ratove, i to se na njima vidi. Nisam radio nikakve intervencije. Sada smo ih u MUO postavili da budu u nekom međuodnosu, između svake od fotografija postoji poveznica. Upotrijebili smo puno mašte, donosi jutarnji.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa