Pula se pobratimila sa Sarajevom

0
Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić sa suradnicima
Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić sa suradnicima

Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić su 21. rujna u Sarajevu potpisali  Sporazum o bratimljenju između Grada Sarajeva i Grada Pule.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je tom prilikom da građani Pule na spomen Sarajeva osjećaju pozitivne emocije, te da ovaj sporazum predstavlja obostrani most suradnje između dvaju gradova: "Vjerujem da ćemo ovim činom potaknuti naše kulturne djelatnike na daljnju suradnju s bogatim sarajevskim kulturnim krugom, omogućiti razmjenu studenata između Sveučilišta, kao i pružiti priliku djeci Sarajeva da dođu na ljetovanje u Pulu, odnosno djeci Pule da provedu zimske praznike skijajući se na sarajevskim olimpijskim planinama. Jedni od drugih možemo mnogo naučiti, a i međusobno pomoći u pitanjima pristupnih fondova za EU", kazao je Miletić.

Umrežavanje dva filmska festivala   

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zahvalio je svima koji su doprinijeli da se današnjim potpisivanjem sporazuma omogući pojačana suradnja između Sarajeva i Pule, Kantona Sarajevo i Istarske županije, naročito u područjima kulture, privrede i turizma. Kao jedno od područja buduće suradnje naveo je dva filmska festivala, Sarajevo film festival i Pula film festival, za koje je izražena inicijativa o umrežavanju povodom 60. godišnjice festivala u Puli.

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju
Potpisivanje sporazuma o bratimljenju

Inicijativa za bratimljenje Sarajeva i Pule nastala je prilikom posjete delegacije Grada Pule Gradu Sarajevu u srpnju prošle godine, a temelj joj je intenzivna suradnja koju dva grada ostvaruju već nekoliko godina. Incijativu za bratimljenje podržala su gradska vijeća obaju gradova te Vlada Republike Hrvatske  i Ministarstvo vanjskih poslova. Prema Sporazumu, gradovi će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređenje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Pule. Gradovi će također razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti gradske uprave: lokalnoj samoupravi, kulturi, obrazovanju, turizmu, pitanju mladih, zdravstvu i socijalnoj politici, gradskim javnim službama, zaštiti i očuvvanju kulturno-povijesnog naslijeđa, zaštiti okoliša, strategiji razvoja malih i srednjih poduzeća, međunarodnim odnosima, sportu i drugim područjima od interesa.

Uz gradonačelnika Borisa Miletića, delegaciju Grada Pule čine još i zamjenica gradonačelnika Vera Radolović, predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Miodrag Čerina i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić. 

Predstavnici Grada Sarajeva i Grada Pule su također odali počast i položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. Rujna, priopćeno je iz Grada Pule.

Predstavnici Sarajeva i Pule su položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995.
Predstavnici Sarajeva i Pule su položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa