Posjetite sajam cvijeća na pulskim Giardinima i kupite marakuju, mentu s okusom jagode, afričku mimozu...

0
Flora Istra
Flora Istra

Želite li afričku mimozu, marakuju, meksičke koralje, doxanthu ili kakvu drugu egzotičnu biljku ili cvijet, svakako posjetite do nedjelje sajam cvijeća Flora Istra na pulskim Giardinima. Zanimljivo je da je sve to uzgojeno u rasadniku Krklec nedaleko Varaždina, a ne uvezeno iz, primjerice, dalekog Meksika.

„Svo to egzotično bilje uzgajamo u našem rasadniku, a nudimo i mentu s okusom jagode te mentu s okusom jabuke koju smo dovezli s Cresa“, rekao nam je vlasnik rasadnika Zdravko Krklec koji već godinama sudjeluje na ovom pulskom sajmu. „Ranijih godina bilo je puno bolje, danas ljudi zbog krize ne kupuju baš cvijeće, ali za početak nam je krenulo dobro“, veli.

Afrička mimoza
Afrička mimoza

Najviše je pažnje na njihovom štandu plijenila afrička mimoza ili sramežljiva mimoza, biljka koja na dodir skuplja svoje trnovite listiće, a kad procvate krasi je divan roza cvijet. Doxantha je, doznajemo, u Meksiku zabranjena biljka. A ovdje se nudi i hibiskus čiji cvijet ima promjer čak 22 centimetra.

I obrt Ciklama iz Koprivničkog Ivanca ima veliku ponudu raznog bilja i najmlađu prodavačicu, Gabrijelu Santor, djevojčicu koja će vam odgovoriti na bilo koje pitanje o bilju. „Ovo su vam ljute papričice, jako, jako ljute. No ako ih ne volite, možete ih u kuhinji držati kao ukras. Jednostavno ih osušite i objesite na neki ormarić“, ljubazno nam je rekla ova djevojčica, kćer vlasnika obrta.

Zanimljivo je da neke papričice imaju oblik malih rajčica, ali okus ljute papričice. „To je samo takva vrsta papričice“, pojasnila je Gabrijela čiji roditelji već godinama izlažu u Puli.

Sajam cvijeća održava se u sklopu Europskog tjedna kretanja, a u suradnji s Gradom Pula organizira ga Istrasjeme. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Zdravko Krklec
Zdravko Krklec

Meksički koralji
Meksički koralji

Gabrijela Santor
Gabrijela Santor

Ljuta papričica
Ljuta papričica

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa