Ladonja: Premijer je potvrdio da IDS podržava izgradnju TE Plomin na ugljen

0
Termoelektrana u Plominu
Termoelektrana u Plominu

Premijer Zoran Milanović je i javno potvrdio činjenicu koja je još na parlamentarnim izborima 2011. bila potiho jasna svim građanima Istre a i šire, a to da je  IDS-a u to vrijeme bio spreman na sve samo da bude dio Kukuriku koalicije, rečeno je na konfrenciji za novinare Ladonje.

Ladonja je ostavila za narednu Županijsku skupštinu točku dnevnog reda oko izgradnje Plomina 3 ili bloka C sa zahtjevom da se županijski vijećnici upoznaju s tom problematikom i da se tek nakon upoznavanja sačine adekvatni zaključci. Za razliku od IDS-a koji najavljuje točku dnevnog reda i referendum, a da nije predao nikakav pisani materijal. Jasno je da je govoriti o referendumu čisto politikanstvo kada javnosti nije prezentirano ni referendumsko pitanje, a građani su potpuno neinformirani da je već jednom takav zahtjev odbijen kao protuzakonit.

"Javno pozivamo IDS da podrži u cijelosti Ladonjinu točku dnevnog reda o  Plominu 3,  tada ćemo smatrati da je to zajednički prijedlog, a što je predsjednik kluba IDS-a nama predložio na međustranačkom vijeću Skupštine Istarske županije održanom 5. rujna", kazao je Mauricio Licul, govoreći na današnjoj konferenciji za novinare.

Naglasio je kako Ladonja neće ovaj put pristati da se po starom IDS-ovom običaju, kao u slučaju prijedloga zaključaka za Opću bolnicu Pula, natječaja Brijuni Rivijere, Zračne Luke Pula, sve točke koje su tražili da se uvrste u dnevni red Županijske Skupštine i o njima raspravlja, preformuliraju "na način da je konačni ishod svega već u startu osuđen na šuplju priču bez velikih očekivanja".  

Licul je podsjetio da je Ladonja u slučaju Brijuni rivijere upozorila da je materijal bio nepotpun, te da će natječaj biti neprovediv što je sada i vidljivo, a u raspravi o Općoj bolnici tvrdili su da je Ugovor o izgradnji bio čista farsa što se, po njima, vidi  nakon gotovo godinu dana. Slično se desilo i oko pitanja rada Zračne luke Pula, uvođenja brodskih linija s Italijom, uvođenja racionalizacije i ušteda.

"Pristajali smo na kompromis, a IDS nas je izigrao sastavljajući neprovedive zaključke, odnosno potvrđujući da župan  „puno brblja a nema pečenja“  (tante chiachere, niente arrosto). No, Ladonja je uveliko doprinijela da se sadašnji župan više ne kandidira", kazao je Licul.

On je najavio da će Ladonja sličan zaključak ovom koji je upućen Županijskoj skupštini, uputiti i  gradskim, odnosno općinskim vijećima u kojima se nalaze vijećnici Ladonje, budući da je pitanje izgradnje Plomina 3 od strateške važnosti i za Istarsku županiju, a ne samo za Hrvatsku.

Na konferenciji za novinare Ivo Uccio Miletić se osvrnuo na napis u "Glasu Istre" u kojem se govori o sastanku Međustranačkog vijeća, kazavši kako ne zna je li riječ o krivoj interpretaciji novinarke ili predsjednika Skupštine Istarske županije.

"Želimo naglasiti", kazao je Miletić, "da Ladonja nije odustala od predložene točke dnevnog reda na predstojećoj sjednici Županijske skupštine, a vezano uz naš predloženi Zaključak o Plominu 3. Ladonja i dalje traži da se taj Zaključak uvrsti u dnevni red, da se o njemu raspravlja te da se da vijećnicima na glasanje", kazao je Miletić te izrazio nadu da će predsjednik Skupštine poštivati poslovnik o radu tog predstavničkog tijela.

"Udruga građana Ladonja na prošlim je lokalnim izborima koordinirala nastup nezavisnih lista u općinama, gradovima i županiji, te je polučila veliki uspjeh. Na parlamentarnim izborima nastupili smo kao Ladonja, politička stranka. Preimenovanje klubova vijećnika u klub vijećnika Ladonje je logičan nastavak, te priprema za predstojeće lokalne izbore. Ladonja je izraz slobodnog okupljanja građana oko ideje zajedništva za bolje sutra i još bolji kraj, grad, Istru, a ne okupljanje oko jedne osobe. Pored  puno prijedloga kako ojačati našu privredu, sudjelovanje građana te  povećati njihov standard, uveli smo po prvi put institut predizbora te pravilo da se ista osoba ne može više od dva puta kandidirati. Mi smo dosljedni, a ostali nas pokušavaju kopirati", kazao je Miletić, pojašnjavajući preimenovanje kluba vijećnika u Županijskoj skupštini. Nenad Čendak, ogradio se od napisa u "Glasu Istre", na istu temu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa