Nansi Tireli o TE 3 Plomin: IDS igra dvostruku igru

0
Nansi Tireli
Nansi Tireli

''IDS igra dvostruku igru. Jedno su prihvatili u Kukuriku koaliciji, a drugo zagovaraju u Istri. Kako da im onda vjerujemo?'', rekla je Nansi Tirelli u ime stranke Hrvatskih laburista ne konferenciji za tisak održanoj 6. rujna u Plominu.

Glavni razlog konferencije je upravo dvoličnosti IDS – a koji je prilikom stupanja u vladajuću koaliciju prihvatio cjelokupni Plan 21, uključujući i izgradnju TE 3 na ugljen u Plominu, dok su u javnosti tvrdili kako se tome protive. Ova dvostruka igra otkrivena je izjavom premijera Zorana Milanovića na prvom programu Hrvatskog Radija, 3. rujna kada je izjavio da je između koalicijskih partnera sve dogovoreno još prije izbora i da više nema povratka.

''U situaciji smo da na izborima moramo odlučiti između moralnog političara Kajina koji tvrdi da o tome nije znao ništa i nemoralnog Jakovčića koji je pak znao sve, ali je prikupljao političke poene naizgled se protiveći termoelektrani, varajući tako građane Istre'', izjavila je Tireli.

Sada kada su na vlasti, IDS - ovci se zalažu za raspisivanje referenduma i pretvaraju ovaj slučaj u svojevrsnu borbu za pravdu i to mora biti kažnjeno nepovjerenjem birača, jer su svi članovi stranke znali što piše u Planu 21, posebice ono što se odnosi na Istru. Mišljenje je to Hrvatskih laburista. Između ostalog, IDS nije jedina stranka koja zagovara referendum, već to čine sve istarske političke opcije, a zahtjev za raspisivanje referenduma predan je predsjedniku Županijske skupštine prije više od godinu dana, ali nikad nije uvršten na dnevni red.

Međutim, ovakve polemike u biti nemaju svrhe, jer referendum ionako ne bi bio legalan. Izgradnja termoelektrane je projekt od državne važnosti i prema tome o njemu se ne može izjašnjavati na lokalnoj razini. Svjesna je toga i Nansi Tireli, koja ipak smatra da se Istrijani imaju pravo izjasniti, te da se njihov glas mora čuti. Dodaje i kako nam se lažno obećava otvaranje novih radnih mjesta, jer se izgradnjom TE 3 neće zaposliti ni jedan novi radnik, te se čini da se sve ovo radi u interesu nekih stranih lobista.

''Jasno je da su ovakve investicije bitne za Hrvatsku koja je uvoznik struje, ali mi se zalažemo za plin kao energent, odnosno za kombinaciju plina i ugljena, što je manje štetno i znatno jeftinije rješenje u odnosu na 800 milijuna kuna utrošenih na izgradnju TE 3 na ugljen. Njezina izgradnja nije u Prostornom planu Istarske županije, te se gradi u blizini izvora pitke vode, plodnih poljoprivrednih zemljišta i spomenika nkulture, što se ne smije. S obzirom na to, možemo očekivati i izgradnju TE 10, jer hrvatska Vlada očito čini što hoće'', zaključila je Nansi Tireli. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa