31. Buzetski dani: Od 14. do 16. rujna vrhunski sportski spektakl

0
Branko Bašić, Siniša Žulić i Darko Rupena
Branko Bašić, Siniša Žulić i Darko Rupena

Buzetski dani su najstarija brdska auto utrka u Hrvatskoj, a ove godine slave desetu godinu otkako su uvršteni u kalendar Europe te će se održati od 14. do 16. rujna. Kako je na konferenciji za medije 6. rujna naglasio direktor utrke Branko Bašić,  prijavljeno je 185 vozača, među kojima je 21 formula.

„Riječ je o zadnjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europe i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje za prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad“, kazao je Damir Rupena, predsjednik auto - moto kluba Buzet.

Što se PE tiče, titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak, Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzetskih dana i rekorder buzetske staze 2009. godine. „U Buzet dolazi, kako kaže, da se oduži publici koja mu je priredila veličanstven doček, a prijavu je poslao i Dušan Borković iz Srbije koji je također osigurao titulu prvaka Europe, ali u kategoriji sportskih vozila“, rekao je Bašić.

Zanimljivo je da od prvoplasiranih 10 u PE kategorija I prijavu je poslalo njih devet, a od prvih deset u kategoriji II za buzetsku se utrku prijavilo njih osam. Slična je situacija i u PH. Od prvoplasiranih deset u kategoriji I dolazi njih devet. Među njima je i vodeći Siniša Krainc.

U Buzet stiže i Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e.

Na prvom je mjestu, dakako sigurnost, pa će staza biti zaštićena sigurnosnim ogradama. „Staza je duga 5001 metar, a svake godine jedan njezin dio obnovimo. Ove smo godine obnovili dio staze, od mosta do mjesta Merinci“, napomenuo je Bašić.

Buzetski dani 2011.
Buzetski dani 2011.

Velika je novost da će se ove godine po prvi puta na startu naći i helikopter, koji će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka, a ujedno i turistički razgled Buzeta.

Od ostalih popratnih sadržaja Bašić je izdvojio simulator vožnje i mini kamere za apliciranje na vozila i praćenje utrke iz zraka.

Dogradonačelnik Buzeta Siniša Žulić ističe važnost održavanja Buzetskih dana koji, veli, nadilaze sportski događaj. „Buzet zahvaljujući ovoj manifestaciji posjeti 10.000 do 15.000 gostiju koji uživaju u jedinstvenoj atmosferi, a vozači unatoč ostvarenim uspjesima i dalje dolaze kako bi osjetili tu jedinstvenu atmosferu“, naglasio je Žulić dodavši da je Grad na ovu manifestaciju ponosan već punih 30 godina, a ona je kruna događanja povodom Dana Grada Buzeta.

„Sigurni smo da ni ova, deseta trka po redu neće razočarati sudionike i gledatelje“, kazao je Žulić na kraju. A upravo je publika ta, koja, uz vozače, stvara posebnu atmosferu i priređuje spektakl.

Počasni pokrovitelj utrke i ove je godine predsjednik Ivo josipović, a utrku podržavaju i Grad Buzet,, Savez sportova Istarske županije te brojni sponzori.

Cijena ulaznice je 40 kuna i vrijedi za oba dana. (Paola Albertini)   

Uvijek atraktivni Buzetski dani
Uvijek atraktivni Buzetski dani

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa