Stevo Vukmirović (82) u bunkeru na Bulevaru uzgaja šampinjone preko 20 godina

0
Stevo Vukmirović
Stevo Vukmirović

82-godišnji Stevo Vukmirović već 21 godinu u bunkeru na pulskom Bulevaru uzgaja i prodaje šampinjone te sa smiješkom na licu priča kako su stvari nekad ipak bile znatno bolje. No optimizam i entuzijazam njega ne napuštaju. Posao je s vremenom preuzeo sin Nenad, a Stevo u šali kaže kako mu dođe besplatna radna snaga.

Kilogram u bunkeru uzgojenih šampinjona stoji 20 kuna, što je dosta ispod cijene. „Morali smo spustiti cijenu zbog sve veće konkurencije. Tzv. šverceri donose šampinjone iz Slavonije i Zagreba i to znatno slabije kvalitete i prodaju ih ispod cijene te nam tako uzimaju posao jer je picerijama s kojima smo surađivali od njih znatno jeftinije kupiti gljive“, veli Stevo i dodaje da se cijena kilograma šampinjona na pulskoj tržnici penje i do 28 kuna.

Upravo zbog konkurencije pala im je i prodaja i uzgoj, pa sada uzgoje oko 150 kašeta po turi, dok su nekad prije i po 300.

Vukmirovići danas u bunkeru uzgjajaju duplo manje šampinjona nego nekad
Vukmirovići danas u bunkeru uzgjajaju duplo manje šampinjona nego nekad

No mnogi vlasnici restorana Vukmirovića kupuju šampinjone, a kako kaže Stevo baš je danas nekim Slovencima prodao čak 15 kilograma. „Ono što ne ode picerijama i restoranima uglavnom prodamo prolaznicima na Bulevaru ili kupcima koji ovdje ciljano dođu. Moj sin već u 4 ujutro nosi šampinjone za prodaju na tržnici, a ja ovdje na Bulevaru imam stalne kupce“, kazao nam je Stevo što je vidljivo i po ljudima koji ondje stalno cirkuliraju.

Zanimljivo je da je unatoč suši u bunkeru ostalo vlažno što pogoduje šampinjonima. No kako Stevo i njegov sin plaćaju najam prostora Gradu te režije, struju i vodu, ne ostane im, kaže, „baš šoldi u džepu“. Ipak, Stevo je optimističan jer su, kaže, njihove gljive kvalitetne i svježe što kupci prepoznaju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Kod Vukmirovića je kilogram šampinjona 20 kuna
Kod Vukmirovića je kilogram šampinjona 20 kuna

Vjerni kupci znaju da su ovdje uzgojene gljive kvalitetne i svježe
Vjerni kupci znaju da su ovdje uzgojene gljive kvalitetne i svježe

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa