SIK: Od dobre sezone radnici nemaju koristi, novac ide vlasnicima, upravi i državi

0
Marina Cvitić i Bruno Bulić
Marina Cvitić i Bruno Bulić

„Iako je teško bilo za očekivati da će se ponoviti prošlogodišnja sjajna turistička sezona, ovogodišnja turistička sezona nadmašila je sva očekivanja. Rezultati su i više nego sjajni. Bilježi se porast dolazaka, broja noćenja, ali i financijskih pokazatelja, iznad svih očekivanja. O tome se piše, o tome se govori i svi su oduševljeni, od ministra turizma, predsjednika uprava turističkih kompanija, do njihovih vlasnika. Svi zadovoljno trljaju ruke. Bit će više novaca u državnom proračunu, veće dobiti za vlasnike, većih bonusa za članove uprava turističkih kompanija… Samo će radnici najmanje od toga profitirati“, naglasila je na konferenciji za medije u Puli, 23. kolovoza predsjednica Odbora za turizam SIK-a Marina Cvitić.

Istog je mišljenja njen sindikalni kolega, predsjednik SIK-a, Bruno Bulić koji, pak, naglašava da građani ne zaslužuju tako mali dio kolača od tako uspješne turističke sezone.

Članovi uprava hotelskih kuća imaju plaće preko 30.000 kuna

Cvitić je istaknula da, iako su gotovo sve turističke kompanije ove godine povećale plaće, u prosjeku za dva posto, realno njihov standard pada. „Prosječna plaća turističkih djelatnika prema podacima DZS-a iznosi 4624,00 i za 17,8 posto je niža u odnosu na prosječnu plaću RH. Ako se uzme u obzir da u taj prosjek ulaze i plaće menagementa i članova uprava koji ne dobivaju ispod 30.000 kuna, lako je izračunati koliku plaću dobiva 'proizvodni radnik u turizmu', kuhar, konobar ili recepcioner, a da ne govorimo o spremačicama ili radnicima u praonicama rublja, gdje su uvjeti rada nemogući, sa svim dodacima za minuli rad, rad nedjeljom, praznikom, dvokratnim ili smjenskim, veli Cvitić.

Smatra žalosnim i apsurdnim da su radnici, koji su ključ uspjeha u turizmu i jedine gospodarske djelatnosti u RH koja uspješno posluje i koja je pokretač gospodarstva te daje najveći doprinos javnim financijama RH, podcijenjeni.

„Ovogodišnje povećanje plaće od dva posto, što u nominalnom iznosu iznosi od 60 do maksimalno 100 kuna za radnike pod kolektivnim ugovorom, je gotovo zanemarivo. Istovremeno za poslodavce to nije predstavljalo nikakav trošak. Naprotiv, zbog olakšica odnosno smanjenja dva posto doprinosa na plaću, neovisno o povećanju plaća, ukupan trošak rada niži je u odnosu na prošlu godinu. Da su poslodavci korektni, a ne licemjerni kao što jesu, i da zaista stoje iza toga da su radnici ključ uspjeha u turizmu, ovogodišnje povećanje plaće moglo je biti četiri posto samo s osnova smanjenja doprinosa na zdravstvo, a obzirom na postignute rezultate turističkih kompanija još i veće“, naglasila je uz napomenu kako je upravama turističkih kompanija ipak najbitnije ostvariti što veću dobit za vlasnike, čime si dugoročno osiguravaju položaj na čelu kompanije i povlastice koje taj položaj donosi, ali i bonus za ostvarene rezultate koji premašuje godišnju prosječnu plaću nekoliko radnika.

Cvitić: Bojimo se da ni smanjenje PDV-a neće povećati plaće

„I da stvar bude gora, bojimo se da ni druge godine, iako će turističke kompanije imati od nove godine dodatni bonus – smanjenje PDV-a na 10 posto na ugostiteljske usluge, neće značajnije povećati plaće. Tako će razliku zadržati za bogaćenje i do sada bogatih hotelijera, iako je intencija smanjenja PDV-a bila da se poveća konkurentnost, čime bi se povećali prihodi koje bi trebalo usmjeriti prema stvaranju novih radnih mjesta i povećanju plaće“, veli Cvitić i najavljuje kako će već sada ići u pregovore za povećanje plaća turističkim djelatnicima u 2013. koje očekuju već od 1. siječnja iduće godine.

„Nažalost, bogatim vlasnicima nikada nije dosta, a uprave društava su njihove sluge kojima je jedini cilj zadovoljiti vlasnike u njihovom bogaćenju, neovisno da li se bogate povećanjem vrijednosti svog kapitala ili izvlačenjem novca kroz dividende. I u pravu je ministar financija Linić kada kaže da poslodavci koče reforme i da su oni do sada bili tetošeni. Nažalost, reforme koje su do sada provedene, pa i drugačije oporezivanje plaće išle su samo na uštrb radnika, a u korist poslodavaca“, rekla je Cvitić.

Bulić: To je tvornica invalida rada

Sindikaliste ljuti što poslodavci svake godine na temelju ostvarenih rezultata u tekućoj godini planiraju budžet za slijedeću godinu, pa će zahtjevi za iduću godinu biti još veći. Istovremeno, nisu spremni uložiti u standard radnika.

Bulić je kazao kako je samo u posljednjih sedam mjeseci porast troškova života je 2,6 posto, s tendencijom rasta te je, dodao je, vidljivi pad standarda radnika. U isto vrijeme od radnika se traži sve više, pa su rijetki radnici (posebno sezonski) iznad 50. godine koji rade u turizmu, jer tempo koji im se nameće ne mogu podnijeti. S druge strane, još uvijek u nekim kompanijama, iako se broj stalnih radnika u odnosu na prijeratno razdoblje sveo na 1/3 , stimuliraju odlazak starijih radnika iz firme koje nadomještaju sezonskim radnicima. „To je nevidljiva tvornica invalida rada

Sezonski radnici su pak u specifičnoj situaciji. S obzirom na gospodarsku situaciju i sve veće gašenja radnih mjesta, bespogovorno prihvaćaju bilo kakve poslove i bilo koju plaću da bi osigurali svoju egzistenciju. Nerijetko im se ugovori o radu produžavaju iz mjeseca u mjesec, čime su spriječeni da traže ostvarenje nekog svog prava jer im se ne bi produžio ugovor o radu. To je, ističe Bulić, sramota.

Smatra da se treba boriti za pred i posezonu, ne samo „uzeti novac turistima“ u špici sezone i na taj se način bogatiti. Osvrnuo se i na nestašicu vode kojoj su na neki način doprinijeli i turisti s obzirom da se upravo zbog njih za ljetnih mjeseci povećava potrošnja. „Kako se u Istri tijekom sezone broj stanovnika udvostruči, porezni obveznici plaćaju im i zdravstveno, odvoz smeća, kanalizaciju… To nije fer prema građanima Istre“, ističe i zaključuje kako će se SIK i dalje boriti za one koji nisu dobili svoj dio kolača, a rade u turizmu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa