Referendum o TE Plomin osuđen na propast: Na birališta neće izaći više od polovice upisanih birača

0

O TE Plomin 3 na ugljen građani Istre odlučit će na referendumu, zaključio je Savjet IDS-a na svojoj posljednjoj sjednici, što znači da će postupak za njegovo raspisivanje ići i u redovnu proceduru Skupštine Istarske županije. S obzirom da i IDS-ov koalicijski partner, istarski SDP, slično razmišlja, za očekivati je da će Skupština Istarske županije uskoro raspisati referendum.

No, da bi lokalni referendum uspio na njega se, prema članku 6. Zakona o referendumu, mora odazvati više od polovice upisanih birača. Ovo pravilo ne vrijedi kada su u pitanju državni referendumi poput nedavnog o ulasku Hrvatske u EU.

Nažalost, nerealno je očekivati da će se barem 50 posto Istrana odazvati referendumu. Toliko ih nije izašlo ni na referendum za EU (49,18 %), a još manje ih je izašlo na prošlim lokalnim izborima (jedva 42,39 %). Manje od 50 posto upisanih birača izašlo je i na predsjedničke izbore, a više od polovice odazvalo se jedino na prošlim parlamentarnim izborima.

No, tada su sve stranke Kukuriku koalicije agitirale za izlazak na izbore, što kod referenduma o TE Plomin neće biti slučaj. Naime, nekim strankama, naročito HNS-u i dijelom SDP-u, neće biti u interesu da referendum uspije, pa uopće neće pozivati svoje članove i simpatizere na birališta.

Na mogući bojkot ovih stranaka, nedavno me upozorio i Damir Kajin, kojem je sporno i područje koje će biti obuhvaćeno referendumom. Naime, on smatra da bi o TE Plomin 3 na ugljen trebali odlučivati isključivo građani Labinštine, a ne čitave Istre.

No, Labinština je kolokvijalni, a ne politički termin i upitno je bi li takav referendum uopće bio legitiman. Naime, zašto bi žitelji Općine Raša, koja uopće ne graniči s Općinom Kršan, imali veća prava u odlučivanju od, recimo, žitelja Općine Lupoglav, koja ne spada u Labinštinu, a graniči s Kršanštinom, a da ne spominjemo Općinu Mošćenička Draga iz susjedne, Primorsko-goranske županije.

Dakle, nerealno je očekivati da će se više od 50 posto Istrana odazvati referendumu, pa je vrlo vjerojatno da on neće uspjeti, elektrana će se svejedno graditi, a županijska blagajna će biti tanja za nekoliko milijuna kuna, koliko će koštati referendum. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa