Pulapromet video nadzorom u autobusima kreće u borbu protiv huligana

0
Igor Škatar
Igor Škatar

Napad na vozače, uništavanje sjedala, lažirani padovi, pušenje i pričanje na mobitel za vrijeme vožnje… Sve su to stvari koje se od sad više neće zbivati u autobusima pulskog gradskog prijevoza ili bar ne bez video nadzora.

Naime, Pupalpromet je u svoje autobuse, njih 32, uveo sustav video nadzora i to prvenstveno kako bi se preventivno djelovalo na potencijalne prijestupnike te kako bi se prikupili relevantni podaci za što lakše utvrđivanje identiteta počinitelja nekog kaznenog djela u autobusu.

„Ovime ćemo nastojati očuvati imovinu Društva, ali i povećati sigurnost, kako vozača tako i putnika u autobusu“, izjavio je Igor Škatar, direktor Pulaprometa 14. kolovoza prilikom predstavljanja video nadzora novinarima. „U naše autobuse je postavljeno četiri kamere od kojih jedna prati rad vozača, druga nadzire promet, a treća i četvrta prednji tj. zadnji dio autobusa“, rekao je Škatar.

U svaki autobus postavljene su četiri kamere
U svaki autobus postavljene su četiri kamere
Investicija je vrijedna 253.000 kuna, a putem natječaja taj je posao dobila i odradila tvrtka Penta. Govoreći o uništavanju imovine, Škatar je rekao kako će im video nadzor pomoći u dokazivanju načina nastale štete i naplati odštete od osiguranja, budući da se ne može krenuti u postupak ukoliko nema dokaza o nastaloj šteti. „Osiguranje će nam sada i dati bonus, pa će nam biti jeftinija polica osiguranja“, dodao je Škatar.

Bilo je, nažalost, nekoliko incidenata napada na vozače, rečeno je novinarima, samo u prošloj godini jedan je vozač Pulaprometa napadnut nožem, a drugi dobio udarac šakom u glavu. Uglavnom se incidenti dešavaju za trajanja školske godine, a autobuse najčešće uništavaju srednjoškolci.

Zbog ove investicije cijene karata neće rasti, a prema Škatarovim riječima, u konačnici će Pulaprometu donijeti i povećanje prihoda. Novinari su imali prilike vidjeti i prijenos uživo na monitorima u uredima Pulaporometa na kojima je evidentno gdje se u kojem trenutku nalazi koji autobus. (Tekst i foto: Paola Albertini)
Situaciju u autobusu djelatnici Pulaprometa mogu vidjeti u bilo kojem trenutku
Situaciju u autobusu djelatnici Pulaprometa mogu vidjeti u bilo kojem trenutku

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa