Zbog izrazite suše proglašena elementarna nepogoda za područje Istarske županije

0
Područje Istarske županije već dvije godine uzastopno trpi izrazitu sušu
Područje Istarske županije već dvije godine uzastopno trpi izrazitu sušu

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić donio je Zaključak o proglašenju elementarne nepogode za područje Istarske županije za gradove Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan, te općine Bale, Barban, Brtonigla, Cerovlje, Fažana, Funtana, Gračišće, Grožnjan, Karojba, Kanfanar, Kaštelir-Labinci, Kršan, Lanišće, Ližnjan-, Lupoglav, Marčana, Medulin, Motovun, Oprtalj, Pićan, Raša, Sveta Nedjelja, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Žminj, koja je uzrokovana dugotrajnom sušom, tučom i požarima.

Područje Istarske županije već dvije godine uzastopno trpi izrazitu sušu. Nedostatak oborina i manjak vlage u tlu prouzročilo je enormne štete na svim poljoprivrednim kulturama koje prema prvoj procjeni iznose od 60% do 100%. Najveće štete kao posljedica dugotrajne suše nastale su na svim ratarskim i krmnim kulturama, povrtlarskim kulturama, sjemenskoj proizvodnji, dugogodišnjim nasadima (maslinici, vinogradi, voćnjaci, te u pčelarskoj proizvodnji.

Posljedice neuobičajeno duge suše izravno se očituju i u smanjenju stočarske proizvodnje (ogroman pad proizvodnje mlijeka zbog smanjene proizvodnje krme i nemogućnosti ispaše), proizvodnji ljekovitog bilja, kao i u proizvodnji odnosno u berbi šumskih plodova (raznih vrsta gljiva, tartufa, kupina i malina).

Osim dugotrajne suše mnoge jedinice lokalne samouprave s područja Istarska županije zahvatili su požari, te je nužno procijeniti štete na opožarenom šumskom zemljištu i opožarenim gospodarskim objektima gdje je zbog požara najviše stradala farma Čepić i Špin. Osim toga pojedine gospodarske djelatnosti trpjele su štete zbog nedostatka vode u vodoopskrbnom sustavu.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavezno je u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izvršiti procjenu šteta od elementarnih nepogoda po utvrđenoj zakonskoj proceduri, kako bi se Županu Istarske županije i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostavilo cjelovito izvješće, a jedinice lokalne samouprave s područja Istarske županije dužne su u suradnji sa Županijskim  povjerenstvom izraditi i Državnom povjerenstvu predložiti mjere za uklanjanje i ublaživanje posljedica, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa