Nova turistička atrakcija: Buđenje pneumatskim čekićem

0

Što znači remećenje javnog reda i mira? Što je tolerancija i je li ovo slika turizma u Hrvatskoj?, pita se naša čitateljica Kata Augustinović iz sela Načinovići u Općini Kršan, koja nam je poslala fotografije snimljene sa svog balkona. Naime, iako bi u ljetnom mjesecima građevinski radovi trebali biti zabranjeni, ispred njene kuće svakodnevno se buči i praši.    

„Radi se o neizmjernoj buci i prašini koju proizvode strojevi i ljudi iz snimaka. Gdje su naša građanska prava i na koji način se možemo zaštititi? Načinovići su turističko mjesto, ovdje boravi 80 % stranaca u ljetnim mjesecima. Ti isti su i vlasnici 80 % objekata u Načinovićima. I ti isti će slati negativne doživljaje i slike iz Hrvatske u Europu i svijet“, napisala nam je Kata Augustinović, koja je isti dopis poslala i na adresu Općine Kršan.

Isti problem muči i Morena Čekadu iz Labina, koji je zbog toga pisao vijećnicima Gradskog vijeća Labina. Njegovo pismo je na aktualnom satu Gradskog vijeća pročitao Josip Škopac, vijećnik HSU-a. 

Čekada u svom pismu piše da su 7. srpnja počeli građevinski radovi stotinjak metara od njegove kuće. „Zbog nezadovoljstva mojih gostiju i narušenog mira 9. srpnja stupio sam u kontakt sa svima, po mom sudu, nadležnima za rješavanje mog problema, a to su Grad Labin, Turistička zajednica, Državni inspektorat, investitor radova i Sanitarna inspekcija. Jedini odgovor koji sam dobio bio je pozivanje na propis koji je donesen na razini Grada i njihovu nemoć da reagiraju, a samo nekoliko kilometara dalje, u obližnjem Rapcu, donesena je sasvim drugačija odluka, a to je obustava radova od 15. lipnja do 15. rujna 2012. Primjerice radi, općina Marčana za koju, nota bene, ne možemo tvrditi da je turistička destinacija u rangu Grada Labina, donaša odluku o obustavljanju teških građevinskih radova dok traje turistička sezona“, piše Čekada, te nastavlja:

„Iz svega navedenog evidentno rezultira da su moji, i gosti iz obližnjih kuća za odmor i apartmana građani drugog reda ili je to uvođenje nove atrakcije istarskog turizma, kao npr. buđenje pneumatskim čekićem. Tražim da se hitno donese odluka o zabrani građevinskih radova, koja svakako ne bi bila izolirani slučaj, jer ona već postoji u drugim općinama i lokacijama diljem Istre.

Ne želim umanjiti važnost ili degradirati ostale branše ali činjenica je da građevinska operativa kao takva može egzistirati gotovo cijelu godinu zahvaljujući specifično blagom podneblju, a turistička sezona je nažalost ograničena na svega tri mjeseca.

Na nivou države se tijekom godine izdvajaju znatna sredstva na promociju našeg turizma, i zato ne dozvolimo da nam ovakva antireklama nezadovoljnog gosta putuje internetom jer imamo sve uvjete da postanemo vodeća destinacija i samo ljudski faktor ili nepravovremeno reagiranje na eliminaciji ovakvih problema može nas odvesti u neželjenom smjeru“, napisao je Moreno Čekada.

Gradonačelnik Tulio Demetlika je odgovorio da se će idućeg ljeta odluka o zabrani teških građevinskih radova vrijediti za čitavo područje Grada Labina, a ne samo za Rabac, ali i da se zabrana neće odnositi na sve građevinare, jer po njemu, završni radovi, poput keramičkih i ličilačkih neće smetati turistima i našim građanima na odmoru. (Nenad Čakić)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa