S policijom u akciji na moru: Turisti ne poznaju propise RH

0
Policijska akcija Sigurnost na moru
Policijska akcija Sigurnost na moru

Pomorska policija PU istarske 1. kolovoza provodila je akciju „Sigurnost na moru“, na najugroženijim područjima Istarske županije, a kako se pokazalo, većih prekršaja nije bilo. Osim policijskih plovila, u akciji su sudjelovali djelatnici i plovila Lučkih kapetanija, a bio je angažiran i helikopter MUP-a.

Policijski helikopter situaciju je nadgledao iz zraka
Policijski helikopter situaciju je nadgledao iz zraka

Cilj akcije je prvenstveno suzbijati glisiranja uz obalu, kao i kupanja izvan uređenih kupališta ili plivanja izvan 100 metara od obale i na plovnim putevima. Pripadnici medija imali su priliku sudjelovati u akciji i iz prve ruke vidjeti kako pomorska policija radi svoj posao te ima li prekršaja.

„Akcija je preventivna i nama je, naravno, jako drago kada ne naiđemo na neke veće prekršaje“, izjavio je voditelj Odsjeka pomorske i aerodromske policije Dragan Stipanović.

Policija je u prvih sat i pol provođenja akcije kod kupališta Valkana zatekla Nizozemske državljane koji su plovili na samoj granici, 300 metara od obale. S obzirom da nisu napravili prekršaj, samo su evidentirani uz opomenu da ne smiju ući unutar 300 metara od obale. Nedaleko Kamenjaka jedna je Njemačka obitelj također bila na samoj granici dopuštene udaljenosti, a priznali su da ne znaju propise na moru u RH. Stoga su dobili upozorenje i opomenu da, ukoliko budu plovili ispod 300 metara od obale, slijedi kazna od 1000 kuna. Ona može narasti i do 5000 kuna ukoliko se prekršaj ponovi.

Mladi Nizozemci nisu ni znali da voze na samoj granici dopuštene udaljenosti
Mladi Nizozemci nisu ni znali da voze na samoj granici dopuštene udaljenosti

Njemački državljani nisu upoznati s propisima RH
Njemački državljani nisu upoznati s propisima RH

Policijski je helikopter nadgledao akciju iz zraka ne bi li, ako uoči nepropisno glisiranje, upozorio kolege na moru. Plovilo s roniocima također je sudjelovalo u akciji, a oni nadziru arheološka nalazišta kojih je u Istri na moru čak 22.

Kako je rekao Stipanović, pravila se u načelu poštuju i eventualno upozore nemarni gliseraši, dok se tek rijetki kazne. „Uglavnom nema prekršaja, pogotovo kada su u pitanju kupači koji rijetko plivaju dalje od obale“, dodao je. Ipak, kako bi pojačali mjere sigurnosti tijekom sezone održavaju pet ovakvih akcija i to na onim mjestima koja smatraju najugroženijima. „To su uglavnom frekventna mjesta koja obilazimo u špici sezone i ukoliko procijenimo da negdje ima više prekršaja“, rekao je te naglasio kako i sama prisutnost pomorske policije na moru, pridonosi sigurnosti. „Strani gosti uglavnom nisu upoznati s našim propisima pa ih je ponekad dovoljno samo informirati“, zaključio je Stipanović. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Dragan Stipanović
Dragan Stipanović

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa