Istarska lista poreznih dužnika - dužnici postavljeni na stup srama i što sad?

0
Ukupan dug na razini Hrvatske, uključujući zatezne kamate, prelazi iznos od 51 milijardu kuna
Ukupan dug na razini Hrvatske, uključujući zatezne kamate, prelazi iznos od 51 milijardu kuna

Porezna uprava je 31. srpnja izlistala ukupno 4.474 porezna dužnika u Istarskoj županiji. Na popisu se nalaze tvrtke koje, po raznim osnovama, duguju više od 300.000 kuna poreza, poduzetnika koji duguju više od 100.000 kuna poreza te imena građana koji duguju više od 15.000 kuna poreza. Ukupan dug na razini Hrvatske, uključujući zatezne kamate, prelazi iznos od 51 milijardu kuna.

Na listi pravnih osoba u Istri ukupno se nalazi 311 tvrtki, a na čelu te liste s 21 milijun kuna duga nalazi se rovinjska Mirna, 13,3 milijuna duguje pulski Trp, a odmah nakon na listi je BUP Buzet s 12,55 milijuna.

Što se tiče liste fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, odnosno obrtnika i slobodnih zanimanja, dužnika u Istri ima 870. Bujska odvjetnica Asja Piplović, javnosti poznata kao osumnjičenik u akciji "Maestro", prva je na listi s 6,25 milijuna kuna poreznog duga, slijede Mijo Jurić iz Pule s 4,5 milijuna, Stjepan Sudar iz Poreča s 3,8 milijuna i Sefa Temaj iz Poreča s 2,6 milijuna.

Najbrojnija s čak 3.293 imena je lista iz kategorije Ostali porezni obveznici - građani. Apsolutni rekorder liste, ujedno i drugi u cijeloj državi je Albino Jurman iz Bala s čak 37 milijuna kuna poreznog duga, koji je optužen i zbog utaje 20 milijuna kuna na prodaji zemlje u Vodnjanu 2006. S "tek" 4,8 milijuna kuna nakon njega na listi se nalazi Romina Hrvatin iz Rovinja, posrednica u kupoprodaji nekretnina.

Pitanje je kakva je zapravo korist od objavljene liste dužnika, osim što lista predstavlja određeni "stup srama", pod pretpostavkom da se neplatiše "srame" svog grijeha, i kao svojevrsni katalog informacija kod budućeg poslovanja.

S druge strane država je ovom objavom pokazala upravo svoju neefikasnost, jer se postavlja pitanje kako je moguće da godinama nitko ništa nije poduzeo da se naplati taj porezni dug. Objavljena lista, osim što je objelodanila imena dužnike, otvorila je i mnoga pitanja, no najvažnije od svega je vidjeti kakve će koristi objavljivanje donijeti i kako će i u kojoj mjeri pomoći u naplati dugova? (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa