Na gradilištu dječjeg vrtića u Šijani pronađen bunar iz doba Austro-Ugarske

0
Bunar iz doba Austro - Ugarske iznutra je popločan
Bunar iz doba Austro - Ugarske iznutra je popločan

Petnaest metara dubok bunar iz doba Austro – Ugarske nađen je na gradilištu pulskog dječjeg vrtića Zvjezdice. Naime, prilikom rada na trasi kanalizacije, otkriven je bunar koji nije bio ucrtan. „Nismo znali da ovaj bunar postoji, bilo nam je poznato da se u blizini nalazi jedan drugi bunar, no na njega nismo naišli“, kazala mi je ravnateljica pulskih dječjih vrtića, Mariza Kovačević.

„Prema riječima direktora pulskog Vodovoda Darka Višnjića, na ovom ih je području mnogo s obzirom da su tu nekad bile kasarne“, rekla je i dodala kako ga neće zatrpati već nadograditi kamenom šternom i tako sačuvati. „Time djecu učimo kako njegovati baštinu, a vodu iz bunara uz pomoć hidrofora koristiti ćemo za zalijevanje našeg vrta“, dodala je Kovačević.

Pozvani su konzervatori koji su bunar snimili, a on će se sačuvati u dogovoru s Vodovodom te će noću biti osvijetljen. Tako će novi dječji vrtić u Šijani koji bi svoja vrata trebao otvoriti krajem rujna, dobiti novi, neočekivani i pomalo neobičan, ali svakako zanimljiv ukras. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Mariza Kovačević na gradilištu dječjeg vrtića
Mariza Kovačević na gradilištu dječjeg vrtića

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa