Ako je vozač Chevroleta skrenuo u pretjecajni trak Mladen Ivančić neće odgovarati za nesreću

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Pulski poduzetnik Mladen Ivančić, koji je u nedjelju rano ujutro izazvao tešku prometnu nesreću kod Delnica, prema neslužbenim informacijama u kritičnom je stanju u riječkom KBC-u. On je svojim moćnim terencem Audi Q7, vozeći navodno brzinom većom od 150 kilometara na sat, doslovno raznio Chevrolet Aveo u kojem je smrtno stradala 51-godišnja suputnica iz Zagreba, a vozač je u teškom stanju hospitaliziran u riječkoj bolnici, piše Jutarnji list.

U Audiju je bila i 12-godišnja Ivančićeva kći, koja je hospitalizirana u Dječjoj bolnici na Kantridi. Očevid je gotov i ovo su prvi zaključci Županijskog državnog odvjetništva, no rad vještaka još traje, a o krivnji će završnu riječ dati tek sudac u kaznenom postupku.

Mladen Ivančić (u sredini) na proslavi obljetnice mature (snimila Divna Knežević)
Mladen Ivančić (u sredini) na proslavi obljetnice mature (snimila Divna Knežević)

Goran Husinec, stalni sudski vještak za vozila, analizirao je nesreću za Jutarnji list. 

- Riječ je o učestaloj pojavi, kad automobil prednjim desnim dijelom naleti na stražnji lijevi dio sporijeg vozila. Audi je gotovo dvostruko teži od Chevroleta i nakon naleta nije naglo gubio brzinu. No zato je Chevrolet dobio naglo ubrzanje, pri čemu putnicima i vozaču može puknuti kralježnica ako ne sjede pravilno. Iz fotografija koje su mi dostupne ne vidi se ključni podatak, mjesto naleta (na kojem ostanu fragmenti laka, komadi plastike ili suho blato s unutarnje strane blatobrana) - kaže Husinec. Objašnjava da je mjesto naleta bitno jer odgovara na pitanje je li Audijev terenac naletio na Chevrolet Aveo u lijevom traku, što bi značilo da je vozač Avea prešao u njegov trak a da prije toga nije provjerio može li to izvesti a da nikoga ne ugrozi. No jasno se vidi da je razlika u brzini kretanja ta dva vozila bila jako velika. Moguće je i da je razlika iznosila stotinjak kilometara na sat.

Činjenica da je iz terenca ispao motor samo govori koliko je taj auto u sigurnosnom smislu napredan. Motor je konstruiran tako da pada s nosača kako ne bi uletio u kabinu i smrskao noge vozaču i suvozaču. Motor puca na spoju s kardanom te zajedno s kutijom mjenjača pada niz takozvane sanjke. Zid kabine zbog toga ostaje čitav.

Audi Q7 po ocjenama struke izuzetno je čvrsto vozilo, a to dokazuje i ova nesreća. No, terenci imaju veliku bočnu projekciju i pri velikim brzinama jak vjetar može te putanju pomaknuti i za metar.

Ako je vozač Chevroleta iz bilo kojeg razloga skrenuo u pretjecajni trak, u kaznenom postupku bit će proglašen krivim. U parničnom postupku može se tražiti podjela krivnje ako vještaci utvrde da je Audi vozio brzinom većom od dopuštenih 130 km/h, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa