Ladonja: Županijska skupština mora raspravljati o TE Plomin

0
Vlado Ivetić, Mauricio Licul i Bruno Nefat
Vlado Ivetić, Mauricio Licul i Bruno Nefat

Ladonja smatra kako bi bilo politički korektno i odgovorno prema biračima da se vijećnici Županijske skupštine objektivno informiraju oko dobrih i loših strana Plomina 3 u predloženoj trenutnoj formi te da se neovisno o činjenici što Prostorni plan Istarske županije ne predviđa gradnju (odnosno proširenje) TE na ugljen, izjasne o tome da li su za ili protiv, makar to bilo samo deklarativno izjašnjavanje.

Naime, kako je rekao Mauricio Licul na konferenciji za medije 31. srpnja u Puli, i vijećnici IDS-a trebaju se službeno i javno izjasniti dizanjem ruke o tom je li svojevremena hvalevrijedna inicijativa mladeži IDS-a oko referenduma za Plomina bio politički marketing poput, primjerice, američkih investitora, Guggenheima i sličnih najava, ili je stvarno to bila iskrena namjera koja se s ovim Ladonjinim prijedlogom može i materijalizirati u konkretan i formalno pravni stav Županije u praksi.

Zato Ladonja za narednu sjednicu Skupštine Istarske županije priprema prijedlog točke dnevnog reda, odnosno interpelaciju na temu Plomin 3. „Vijećnici Ladonje u tom smislu raspolažu s potrebnim brojem potpisa“, kazao je Vlado Ivetić.

Licul je podsjetio da i Stranka Zelenih koja je u koaliciji sa SDP-om na regionalnom nivou zagovara raspravu na tu temu.

„Investicija o kojoj se priča, od nekih 800 milijuna eura, nije investicija unutar jednog zatvorenog poslovnog prostora, već ona zadire i van njega te će imati dalekosežne posljedice na razvoj i zdravlje cjelokupne Županije“, rekao je Bruno Nefat, govoreći o najavljenoj investiciji.

„Biti će povijesna greška ukoliko ova Županijska skupština ne prihvati inicijativu, odnosno prijedlog Ladonje oko jasnog zauzimanja stava preko predstavničkih tijela, jer bi time stav Istre dobio i formalnu notu te ne bi ostao na dosadašnjem deklarativnom medijskom nivou – „U Istri protiv, a u Zagrebu za“. Nemojmo zaboraviti na vlasti u Istri i u Hrvatskoj je ista koalicija. A sve to kako bi se donio adekvatni zaključak koji će se ticati zaštite zdravlja, mogućnosti budućeg razvoja (pogotovo turizma), obeštećenja lokalne zajednice ali i izjašnjavanje svakog pojedinog vijećnika trebaju li se građani Istre o tome neposredno izjasniti putem referenduma“, izjavio je Licul.

Dodao je kako ne žele biti populisti jer, smatra, populizma u Istri ima i previše zadnjih 20 godina. „nedostaje konkretnih poteza i čvrstih stavova oko bitnih tema i potreba građana Istre. Smatramo, kao odgovorne osobe, da prije nego li nešto odlučimo trebamo se o tome dobro informirati, razgovarati, sagledati sve pozitivne i negativne strane i tek onda zajednički zauzeti stav i donijeti odluku. Zato tražimo da se najprije svim građanima Istre jasno predoče sve potrebne informacije“, naglasio je Licul.

Zaključio je da je dužnost skupštine Istarske županije adekvatno i pravilno informirati najprije svoje vijećnike, ali i građane koje predstavljaju te o ovoj temi dobro raspraviti. „Sukladno zaključcima treba zauzeti stav i izglasati eventualne mjere slaganja ili neslaganja sa Plominom 3. Ono što netko govori za medije, može nam samo učiniti jutarnju kavu malo zanimljivijom, ali nikako riješiti problem. Ladonja predlaže pravi put ka zauzimanju jasnog stava cijele Istre i samim tim rješavanje pitanja Plomina 3“, zaključio je Licul. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa