Na pulskom Filozofskom fakultetu u pripremi studij pisanja i nakladništva - prvi takav u Hrvatskoj

0
Filozofski fakultet u Puli
Filozofski fakultet u Puli

Slijedom vijesti da je unutar domaće akademske zajednice priznato polje književnosti, a unutar njega zvanja spisatelj i književni prevoditelj, otvorilo se pitanje obrazovanja kadrova iz ta dva zvanja.

Odgovor na to pitanje već se uvelike priprema upravo pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli gdje su, kako neslužbeno doznajemo, započeti radovi na izradi elaborata dvogodišnjeg diplomskog studija pisanja i nakladništva. U osmišljavanje ovog studija uključeno je preko dvadesetak pisaca, pjesnika, prevoditelja i znanstvenika iz Pule, Istre, ali i ostatka Hrvatske - najbolji spoj eminentnih profesionalaca iz glavnih područja spisateljskog rada i vrijednih kadrova iz akademske zajednice s kojima pulsko Sveučilište već raspolaže.

Cilj je da se na jesen 2013. prvoj generaciji studenta ponudi suvremen, dinamičan i kompetitivan program unutar kojega bi najveći naglasak bio na spisateljskim i nakladničkim praksama, ali ne nauštrb teorije i povijesti književnosti.

Ovako zamišljen, studij pisanja i nakladništva bit će važan podstrek i nadopuna već pokrenutim projektima na području književnog i nakladničkog djelovanja u Puli i Istri, tim više što je namjera u okviru ovog studija uključiti i povezati pojedince i institucije koji se u Istri, ali i šire, bave pisanom riječju i knjigom. Bio bi to prvi takav studij u Hrvatskoj i jedan od svega nekoliko u široj regiji. (P. A.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa