Samice Matije Ferlina - najintrigantnija predstava sezone gostuje u Zagrebu i Rijeci (video)

0
Predstava Samìce donosi priču o dekadenciji devet žena, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu (Foto: INK)
Predstava Samìce donosi priču o dekadenciji devet žena, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu (Foto: INK)

Jedna od najneobičnijih predstava sezone, predstava Samìce Jasne Žmak, u režiji Matije Ferlina i produkciji Istarskog narodnog kazališta u Puli, gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih u srijedu 30. svibnja. Nakon dugo očekivane zagrebačke izvedbe, slijedi gostovanje u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u četvrtak 31. svibnja.

U autorskom projektu Samìce Matija Ferlin zajedno s Csillom Barath Bastajić, Ladom Bonacci, Jadrankom Đokić, Lanom Gojak, Ivanom Krizmanić, Dijanom Vidušin, Anom Vilenicom, Rominom Vitasović, Silvijem Vovkom i Vedranom Živolićem radi na konceptu koreografiranja jezika.

Predstava Samìce donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. U atmosferi permanentnog iščekivanja, obilježenog trenucima snažne euforije i još snažnijeg razočaranja, naše junakinje imaju jednu jedinu stvar koja im je konstanta i zajednička - sve pričaju unatrag: od točke prema velikom slovu.Predstava je premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 7. listopada 2011. Nakon uspješne premijere uslijedila su gostovanja na Festivalu Perforacije u Zagrebu, u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru te na Festivalu glumca u Županji.

Tekst za predstavu je napisala Jasna Žmak, dramaturg izvedbe je Sandro Siljan, scenograf je Mauricio Ferlin, autori kostima su Matija Ferlin i  Desanka Janković, dok deseteročlanu glumačku ekipu čine Csilla Barath Bastajić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Dijana Vidušin, Ana Vilenica, Romina Vitasović, Silvio Vovk te Vedran Živolić.

Producent predstave je Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom i kazalištem Planet Art iz Zagreba, a projekt je sufinanciran sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske Županije te Grada Zagreba.

„U bilo kojoj drugoj selekciji ova bi predstava u mom izboru zauzela izuzetno visoko mjesto u izboru. Predstava koja se poigrava jezikom i pokretom govori o gomili usamljenih žena koje iz njihove letargije ništa ne može potresti. Predstava je zaista inovativna, zanimljiva i odgledao sam je bez daha uz savršeno, gotovo koreodramsku glumačku izvedbu kojom prednjači Jadranka Đokić, sa odličnom scenografskom i kostimografskom i glazbenom opremom“, komentirao je predstavu Žarko Potočnjak, izbornik 19. Festivala glumca.

Dio predstave pogledajte u priloženom videu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa