Ministar Mrsić i župan Jakovčić o statusu sezonskih radnika u turizmu i poljoprivredi

0
Ministar Mirando Mrsić
Ministar Mirando Mrsić

Prvi susret s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem istarski župan Ivan Jakovčić ocijenio je preciznim, indikativnim i jasnim. „Upoznao sam ministra s našim razvojnim programima kao razvojnim pravcima Istarske županije, koji omogućavaju da Istra neovisno o krizi, ako se ti programi realiziraju, uz podršku države već negdje do 2015. godine ima punu zaposlenost i trajnu konkurentnost“, izjavio je župan 15. svibnja u Puli, nakon susreta s ministrom. Ministar Mrsić je, pak, za posjet Istri kazao kako je to jedna od posjeta koja mu daje uvid u jednu dobru županiju: „Ova županija ima dobar gospodarski rast i najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, tako da ovdje imamo primjer kako se stvari mogu rješavati“.

„Naznačio sam i glavne moguće investicijske pravce u turizmu, među kojima, dakako i projekt Brijuni Rivijera koji razvijamo u suradnji s državom, razvoj drugih turističkih kapaciteta, pogotovo poljoprivrede i napokon, očekujemo deblokadu nemogućnosti prodaje poljoprivrednog zemljišta u ovom trenutku od strane nekih državnih tijela. Očekujemo da se to raščisti jer znam da tisuće poljoprivrednika Istre jedva čeka dobiti zemlju“, izjavio je Ivan Jakovčić.

Razgovaralo se, kazao je i o projektima u industriji i problemima na području zdravlja i socijalne skrbi. „Mi se nadamo da nakon što je izabrana i banka koja će financirati bolnicu da ćemo napokon moći izabrati izvođača radova i krenuti u njezinu izgradnju“, dodao je Jakovčić i napomenuo kako ga hrabri osjećaj da imamo maksimalnu podršku ministra. „Nadamo se da ćemo narednih mjeseci krenuti konkretnu realizaciju zajedničkih programa“, napomenuo je.

Bilo je govora i o rješavanju sezonskog rada u turizmu. „Mi u Istri skloni to rješavati kroz formulu tzv. stalnog sezonca. To se pokazalo kao najbolje rješenje i čekamo da će se sve moguće varijante razmotriti te da će Hrvatska promijeniti zakone kako bi u Hrvatskoj imali tzv. sustav stalnog sezonca“, rekao je Jakovčić.

Peđa Grbin, Silvano Hrelja, Ivan Jakovčić i Dino Kozlevac na sastanku s ministrom Mirandom Mrsićem
Peđa Grbin, Silvano Hrelja, Ivan Jakovčić i Dino Kozlevac na sastanku s ministrom Mirandom Mrsićem

„Razgovor smo bazirali na lokalnom partnerstvu za zapošljavanje gdje je Istarska županija napravila puno i mi mislimo postaviti letvicu još više i postići određene kriterije i za druge županije kako bi vidjeli na koji način će ići suradnja između lokalne uprave i Zavoda za zapošljavanje“, izjavio je ministar Mrsić nakon susreta s Jakovčićem te dodao da Istra i na području obrazovanja ima što pokazati te da će i tu postaviti određene kriterije.

Bilo je govora, izjavio je Mrsić i o mjerama politike zapošljavanja te su, kako je rekao, župana obavijestili o novim mjerama i na neki način promovirali da Županija i općine, ali i poduzetnici krenu u taj dio važan za mlade ljude koji nemaju godinu dana radnog iskustva.

„Za Istru su važni sezonski radnici na poljoprivredi. Kako počinje primjena sustava vaučera, radnici koji rade sezonski na poljoprivredi imati će mogućnost da im za taj rad budu uplaćeni doprinosi i da im se za mirovinski sustav taj rad prizna“, kazao je Mrsić koji smatra da će na taj način naši poljoprivrednici biti zaštićeni jer će ugovor o radu između sezonaca i poslodavca konačno biti nešto vidljivo.

Ministar se na kraju složio sa županom da treba riješiti sustav „stalog sezonca“ i do kraja godine obećao donošenje zakona, koji to regulirao.

Ministar Mrsić za boravka u Puli susreo se i sa zamjenicom gradonačelnika Pule Verom Radolović te je u Komunalnoj palači održao i sastanak sa stručno osposobljenim osobama bez zasnivanja radnog odnosa – volonterima kako bi čuo njihova iskustva. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa