Obilježena 20. obljetnica razminiranja pulske zračne luke

0
Marčelo Trošt, Slobodan Buršić, Vera Radolović, Ljubomir Cerovac, Srećko Ševerlica i Romano Radetić
Marčelo Trošt, Slobodan Buršić, Vera Radolović, Ljubomir Cerovac, Srećko Ševerlica i Romano Radetić

Iskreno, ne skrivajući strah, tugu, ali i ponos, pričali su o razminiranju pulske zračne luke 20 godina kasnije njezini sudionici, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora.

Naime, povodom obilježavanja 20. obljetnice svršetka razminiranja pulske zračne luke i predaje na upravljanje tadašnjoj Općini Pula, zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović primila je 14. svibnja u prostorijama Komunalne palače sudionike akcije razminiranja i predstavnike Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije.

Kako je rekla Radolović, zahvaljujući njima, danas nam je svima puno bolje jer živimo sigurnije, no razminiranje nažalost nije prošlo bez žrtava. Dušan Bulešić, Stevo Grbić, Vicelj Marjanović i Marijan Vinković izgubili su živote prije 20 godina prilikom razminiranja pulskog aerodroma. Njih su se prisjetili kolege Ljubomir Cerovac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije, Marčelo Trošt, Srećko Ševerlica i Slobodan Buršić, članovi grupe za razminiranje i Romano Radetić, zamjenik zapovjednika 119. brigade.

Radetić je ispričao kako je, s razlogom bilo teško primorati pripadnike 119. brigade da uđu u minsko polje i krenu sa razminiravanjem. „Mislio sam da će mi to biti prvi put u karijeri da ću doživjeti neposluh. Stoga je krenuo prvi i kad je bio nasred minskog polja, ponovo naredio kolegama da krenu s razminiravanjem nakon čega su ga poslušali.

„Nije bilo druge nego da kao vrstan stručnjak krenem prvi i budem ostalima primjer“, kazao je Radetić priznajući da mu se i danas ledi krv u žilama kad se sjeti tih trenutaka straha i neizvjesnosti.

Marčelo je naglasio veliku pomoć pulskog Uljanika koji je izradio prvi stroj za razminiravanje u Hrvatskoj. Buršić je dodao da je akcija razminiravanja trajala punih šest mjeseci i da do samog kraja nisu znali hoće li u njoj uspjeti. 14. svibnja 1992. simbolično su Gradu predali ključ razminiranog aerodroma.

Ljubomir Cerovac napomenuo je kako su svaki dan radili sedam sati i da je velika pobjeda bila iz minskog polja doći kući živ i zdrav. „Uništili smo 200 kilograma eksploziva i oko 3 tisuće mina“, zaključio je na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa