Direktor Buzetske pivovare pijan prošao kroz crveno, pregazio dvije pješakinje i pobjegao - neće dobiti niti kazneni bod

0
Vjekoslav Čedomil Osvatić (prvi s desna)
Vjekoslav Čedomil Osvatić (prvi s desna)

"Vidjela sam dolazak tog tamnog vozila koje se kretalo u prvoj traci do te dvije pješakinje, a koji je potom udario u njih. Jedna od pješakinja odletjela je pet metara, dok se druga nekako skotrljala, odnosno u zračnoj putanji pala na kolnik. Bio je to jak udarac. Zvuk je bio snažan", ovako je jedna od svjedokinja opisala prometnu nesreću koja se dogodila 18. studenoga prošle godine oko 18,30 sati na križanju Ulice Bratske zajednice te Ulice Grada Vukovara, a u kojoj je, prema nalazima policijskoga očevida, direktor Buzetske pivovare, Vjekoslav Čedomil Osvatić službenom Renault Lagunom, pod znatnim utjecajem alkohola (2,18 g/kg), prošao kroz crveno i na »zebri« pokupio dvije studentice koje su prelazile Vukovarsku, prenosi Vjesnik.hr.

Osvatić je nakon nesreće kratko izašao iz vozila te, prema iskazima svjedoka, vidno alkoholiziran, stajao nedaleko od unesrećenih dok su se prolaznici ustrčali da im pomognu te zvali hitnu pomoć, da bi zatim sjeo nazad u vozilo i otišao kući ne sačekavši policiju.

Otkriveno je da je u trenutku nesreće policijski dispečer već bio obaviješten o čudnom kretanju Lagune po gradu od strane jedne slučajne vozačice koja ga je ugledala još u Zvonimirovoj ulici, te vidjevši da se vozač čudno ponaša, pratila ga je sve do mjesta nesreće mobitelom obavještavajući policiju

Jedan od očevidaca, međutim, zapisao je broj registracija, pa je policija sat i pol nakon nesreće pronašla Ostvatića u njegovom stanu u Novome Zagrebu i uhitila ga i odvela na vađenje krvi. Policajci su tijekom suđenja ispričali kako se Osvatić čitavo vrijeme smijao. No, usprkos nizu dokaza, iskazima svjedoka, Osvatić za ovu nesreću neće niti prekršajno odgovarati, odnosno niti dobiti jedan kazneni bod. Naime, policija je ubrzo protiv Osvatića podnijela optužni prijedlog, a on se gotovo čitavo vrijeme rasprave branio šutnjom, te je predložio saslušanje jednoga svjedoka koji je, pak, tvrdio da je Osvatić prošao kroz žuto, a ne crveno svjetlo na semaforu.

Križanje Ulice Bratske zajednice i Ulice Grada Vukovara u Zagrebu
Križanje Ulice Bratske zajednice i Ulice Grada Vukovara u Zagrebu
Svi ostali svjedoci su ga demantirali. Štoviše, otkriveno je da je u trenutku nesreće policijski dispečer već bio obaviješten o čudnom kretanju Lagune po gradu od strane jedne slučajne vozačice koja ga je ugledala još u Zvonimirovoj ulici, te vidjevši da se vozač čudno ponaša, pratila ga sve do mjesta nesreće mobitelom obavještavajući policiju. Svjedokinja je rekla kako je još u Šubićevoj vidjela kako vozač tijekom vožnje spušta glavu na volan, pa je u jednome trenutku mislila da ima infarkt. No, vozačica i policija su zakasnili te je u Vukovarskoj Osvatić već izazvao spomenutu nesreću.

Policija zaključuje iz liječničkih nalaza djevojaka da je jedna od njih zadobila prijelom nosa s pomakom kosti, te da se ne radi o lakoj već teškoj tjelesnoj ozlijedi, pa prema tome postoje i osnove, ne za prekršajni već kazneni progon.

Nakon ispitivanja svjedoka, obranu je odlučio iznijeti i Osvatić ustvrdivši kako mu je žao za sve što se dogodilo no da je kriva bila magla, te da misli da na semaforu nije bilo crveno već žuto svijetlo. Suočen sa vozačicom koja ga je pratila, Osvatić je rekao kako je mu glava nije bila klonula na volan već je kihao.

No na slijedećoj raspravi, kada je trebala biti donesena presuda, dolazi do neočekivanoga razvoja događaja. Naime, policija zaključuje iz liječničkih nalaza djevojaka da je jedna od njih zadobila prijelom nosa s pomakom kosti, te da se ne radi o lakoj već teškoj tjelesnoj ozlijedi, pa prema tome postoje i osnove, ne za prekršajni već kazneni progon. No, umjesto odgode prekršajnoga postupka, bojeći se najvjerojatnije slučaja Maresti, u kojemu je osoba bila oslobođena kaznene odgovornosti jer je za isto djelo već procesuirana prekršajno, policija u potpunosti odustaje od prekršajnoga postupka, te prekršajni sud donosi odbijajuću presudu.

Policija, pak, protiv Osvatića podnosi Općinskome državnome odvjetništvu kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće s teškom tjelesnom ozljedom. Zagrebačko Općinsko tužiteljstvo ponovno saslušava Osvatića koji se brani šutnjom, ali također traži i medicinsko vještačenje ozljeda studentice. No, za razliku od policajaca medicinski vještak zaključuje da ozljeda studentice nije teška već laka, odnosno da se radi o prijelomu nosa »s blagim pomakom« čime više ne postoje obilježja za kazneni progon, a u prekršajnome je već donesena odbijajuća presuda, tako da se Osvatiću ne može dva put suditi za isto djelo.

Početkom ožujka Općinsko državno odvjetništvo stoga odbacuje prijavu policije protiv Osvatića čime je on nakon prekršajne, oslobođen i kaznene odgovornosti, piše Vjesnik.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa