Otvoren šesti Moj kažun - La mia casita

0

Akcija za obnovu kažuna i suhozida „Moj kažun - La mia casita“, svečano je otvorena 11. svibnja, na Narodnom trgu u Vodnjanu, promocijom radova učenika OŠ Vodnjan - SE Dignano koji su nastali tijekom protekle godine, a naziv izložbe je „Moj kažun - La mia casita“.

Potaknuti projektom Grada „Moj kažun – La mia casita“, učenici od 1. do 4. a i b razreda OŠ Vodnjan - SE Dignano željeli su doprinijeti samoj akciji kroz različite oblike umjetničkog stvaralaštva. Kao rezultat toga nastala su mala, ali i velika umjetnička djela. Mali recitatori i literarci izrazili su se riječju, a kreativci, slikari i lutkari oblikovali su različite materijale i stvorili prekrasne uratke koji će biti izloženi svim posjetiteljima i građanima Vodnjana s ciljem poticanja na važnost očuvanja i njegovanja tradicijske kulturne baštine.

Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana
Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana
Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano, Klaudio Vitasović, istaknuo je važnost ove akcije koja je započela prije 6 godina, te nastavio „Vjerujem da smo u potpunosti uspjeli u namjeri da senzibiliziramo i educiramo javnost o vrijednosti i bogatstvu značenja kažuna i suhozida. Prvi kažuni obnovljeni su točno prije 7 godina. Do sada smo obnovili oko 150 kažuna i više stotina metara suhozida“.

Grad Vodnjan broji najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Službeno je ucrtano oko dvije tisuće kažuna, a zasigurno postoji puno veći broj istih. Vrlo je važno nadalje isticati očuvanje i ulaganje u ovu vrlo vrijednu baštinu kako bi ostala budućim generacijama. Kamene poljske kućice, kažuni, već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora i oduvijek su bile sastavni dio života predaka na ovim područjima.

Kažun predstavlja jedinstvenu građevinu koja i dalje potiče interes, a svojom posebnošću doprinosi izrazitom značaju za istarsko područje. Ove godine posebnu pažnju posvetit će se radu sa djecom iz vrtića i osnovnih škola. „Edukacijom i podizanjem svijesti o važnosti kažuna i suhozida postigli smo jedan od ciljeva ove akcije“, rekao je Vitasović.

Ove godine Grad Vodnjan je zaprimio tridesetak zahtjeva za financijskom pomoći za obnovu kažuna i suhozida te je upravo za tu stavku u proračunu osigurano 300 tisuća kuna. U sklopu REVITAS projekta, do sada je na području Grada Vodnjana obnovljeno i oko 20 kilometara staza. One će se promovirati i posebnom rekreativnom biciklijadom. Radionice za obnovu kažuna biti organizirane petkom i subotom i to, petak u 16 sati, a subotu u 16 i 18 sati. Na lokaciji poznatoj pod nazivom „Kod križa“ uz cestu Vodnjan - Bale bit će organiziran info punkt gdje će svi zainteresirani moći dobiti informacije o akciji.

Upravo sa te lokacije kretat će vlakić koji će obilaziti već postojeće kažune i suhozide, a sudionici na vlakiću bit će ujedno pozvani da se uključe u radionice na terenu uz vodstvo stručnog osoblja. Novitet u ovogodišnjoj akciji je također dio programa pod nazivom „Upoznajmo Vodnjan - Conosciamo Dignano“ koji podrazumijeva obilazak vlakićem stare jezgre Vodnjana i njezinih znamenitosti, svaku subotu u 9.30 sati s polaskom na Narodnom trgu. Istovremeno, svaku subotu za vrijeme trajanja akcije, će se na Narodnom trgu u Vodnjanu održati i likovna radionica u trajanju od 9 do 11 sati.

Grad Vodnjan poziva sve zainteresirane da se uključe u akciju „Moj kažun – La mia casita“, a sve informacije možete dobiti na www.vodnjan.hr Ili na broj telefona 052 535 953 i na mail info@vodnjan.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa