Povodom Dana sv. Florijana posjetili smo pulske vatrogasce

0
Aldo Fero na visini od 20 metara
Aldo Fero na visini od 20 metara

Kod pulskih je vatrogasaca povodom obilježavanja dana Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, 4. svibnja bilo jako živo. Naime, Javna vatrogasna postrojba Pula tim je povodom organizirala Dan otvorenih vrata. Tako su od 9 do 15 sati okupljeni, mahom školarci, imali priliku razgledati i obići njihove prostore, pogledati vozila i opremu JVP Pula i DVD Pula te iz prve ruke doznati više o radu vatrogasaca.

Ono što je posebno plijenilo pažnju najmlađih jest prezentacija i rad sa vatrogasnom opremom te prezentacija i rad sa vatrogasnim vozilima, GWR- vozilom za akcident, auto-ljestvom te šumskim vozilom tipa SCAM.

I ja sam se imala priliku auto – ljestvom popeti na 20 metara visine, u društvu Alda Fera koji kao vatrogasac u Puli radi punih 30 godina. Kako kaže, s godinama je sve teže, posebno zato što posao iziskuje jaku fizičku spremu. „Iako ne idemo na intervencije svakodnevno, svaki dan vježbamo – simuliramo razne situacije, kako bi ostali u formi i bili potpuno spremni kada dođe do neke intervencije“, rekao  mi je Fero kojeg do mirovine dijele još dvije godine. Kazao mi je da je tijekom tri desetljeća rada bio u mnogim dramatičnim situacijama, a posebno su mu teške bile one u kojima je bilo ljudskih žrtava.

Dizalica ide do 20 metara visine
Dizalica ide do 20 metara visine

Fero je imao priliku i gasiti vatru na turskom teretnom brodu Und Adriatik koji se 2008. godine zapalio nedaleko Rovinja i gorio danima.

Vatrogasci su demonstrirali i vježbu gašenja požara spašavanja, a manifestaciju je otvorio pročelnik Upravnog odjela za financije i opću upravu Grada Pule Danijel Ferić. Prisutne su pozdravili i domaćini na čelu sa zapovjednikom Javne Vatrogasne Postrojbe Pula, Klaudiom Karlovićem. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Pogled s auto - dizalice na vatrogasnu vježbu
Pogled s auto - dizalice na vatrogasnu vježbu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa