Nova svađa u Kukuriku koaliciji: Jakovčić inzistira na plinu, Čačić gura ugljen

0
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Nakon sukoba zbog Brijuni rivijere, još jedan razdor u Kukuriku koaliciji nastao je ovih dana između IDS-a s jedne te SDP-a i HNS-a s druge strane – zbog gradnje termoelektrane Plomin 3, piše Večernji list.

Istarski župan Ivan Jakovčić inzistira da termoelektrana, za koju su zainteresirani mnogi strani investitori, bude na plin, kako je ucrtano u prostornom planu županije. Čačić ne odustaje da termoelektrana bude na ugljen ravnajući se strategijom razvitka Hrvatske i poentirajući da je ugljen jeftiniji energent te da bi cijene električne energije bila jeftinija dobije li se na taj način.

– Riječ je o političkoj odluci, ali ona mora biti usuglašena među svim članovima Kukuriku koalicije. Već smo neslužbeno razgovarali o tome, a službeno ćemo početi pregovarati u svibnju i vidjet ćemo kako će to ići dalje. Jasno mi je da zbog opskrbe energijom moraju biti raznoliki energenti, no nama je plin prihvatljiviji. U našem planu decidirano piše da je Plomin 3 na plin, a ja kao župan moram poštovati norme i istovjetnu odluku Skupštine, koja je iznad mene – kaže Jakovčić.

Iako lokalna samouprava izdaje lokacijske dozvole, a to je jedini dokument koji nedostaje da bi počela gradnja Plomina 3, kad je riječ o nacionalnom interesu, gradnju može odobriti država, svjestan je i Jakovčić, ali podsjeća da je isto učinila HDZ-ova vlada kad se na ugljen gradio Plomin 2.

Ova je termoelektrana investicija vrijedna 5,5 milijardi kuna, a Vlada natječaj planira raspisati do kraja godine. Do tada bi trebalo obnoviti projektnu dokumentaciju.

Za ulaganje u energetiku već su navodno zainteresirani mnogi strani ulagači, a najstrastveniji je bio, prema riječima bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača, njemački RWE, koji je već partner HEP-u u Plominu 2.

No, nedavno je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u taj sektor pozvao i ruske investitore. HEP uvozi polovicu energije za domaće tržište, a gradnjom termoelektrane Plomin 3 uvoz bi pao deset posto, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa